fbpx

Zašto županija na računu drži 20 milijuna kuna?

Na današnjoj sjednici Skupštine Zadarske županije na dnevnom je redu bilo 15 točaka. Među ostalim se govorilo o radu Županijske samouprave i izvršenju Županijskog proračuna u prvih šest mjeseci 2012. godine, o izvješću državne revizije, provedbi Županijske razvojne strategije u 2011. godini, a doneseni su i Program ruralnog razvoja Zadarske županije 2012. – 2014., Program energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Zadarske županije 2012. – 2014. itd.

Za raspravu oko izvješća o radu Županijske samouprave javio se SDP-ov vijećnik Nikola Turčinov, koji je ujedno dao kratak osvrt na gotovo svaki segment rada Županijske samouprave. Pozdravio je najavljena kapitalna ulaganja u devet škola, a župana je pohvalio i zbog donošenja odluke o sufinanciranju prijevoza učenika koja se, naglasio je, lijepo poklopila s odlukom Vlade RH o pokrivanju 75 posto troškova prijevoza učenika.

Turčinovu je drago i što je Zadarska županija u suradnji s Ministarstvom turizma donijela odluku o povećanju broja timova tijekom ljetne sezone, ali ne i to što u Zadarskoj županiji ima velik broj poduzetničkih zona koje nisu u funkciji.

– Zadarska županija bi se trebala angažirati kako bi se pripomoglo da ove zone konačno funkcioniraju, zaključio je Turčinov, koji je potom ukazao i na problem sa sidrištima.

– Odluka o koncesijama na sidrištima donesena je tek u srpnju, a koliko znam, na 12 odluka bilo je čak šest žalbi. Dakle, učinak je fifti – fifti, odnosno pola sidrišta je stajalo neiskorišteno. Također želim spomenuti i negativan trend u dolasku kruzera. Nekad smo bili na vrhu, a sad smo po tim dolascima na samom dnu. Taj trend treba obrnuti jer su gosti s kruzera odlični potrošači, nabrajao je Turčinov, koji je za kraj dometnuo da je u zadnjem rebalansu Županijskog proračuna, koji je donesen u srpnju, vidljivo više sredstava iz Državnog proračuna.

Župan Stipe Zrilić se složio da postoji problem u proceduri oko davanja sidrišta u koncesiju.

– Dok je u tijeku žalba na neko rješenje ne može se potpisati ugovor o davanju koncesije. Ovaj je problem na koji smo ukazivali i ranije, apelirajući na potrebu iznalaženja boljeg zakonskog okvira. što se tiče broja dolazaka kruzera, situacija će, očekujemo, kada se završi Gaženica, biti puno bolja, kazao je župan Zrilić koji se s Turčinovim pak nije složio oko konstantacije da se u Županijski proračun slilo više državnih sredstava.

– Ne znam gdje ste vidjeli ta sredstva? Osobno bih volio da je tomu tako, ali nije, rekao je Zrilić.

Renata Sabljar Dračevac (SDP) ustrajala je na tvrdnji njenog stranačkog kolege da su se u srpnju, kada je usvojen njegov rebalans, u Županijski proračun slile veće količine decentraliziranih sredstava.

– Planirani proračunski prihodi su skup lijepih želja čije je ostvarenje nemoguće. Ipak, od uprihodovanog novca ostalo je 20 milijuna kuna koje nismo usmjerili. Je li cilj ovaj novac držati na računu ili ga usmjeriti u gospodarstvo, pitala je Sabljar Dračevac.

Župan Stipe Zrilić ustvrdio je da je stanje u Županijskom proračunu bez obzira na sve teškoće dobro i stabilno te da se planirano i ostvaruje. Što se tiče povećanja prihoda, riječ je o prihodima iz poreza na dohodak, a ne iz Državnog proračuna.

– Dapače, iz Državnog smo proračuna dobili manje i za zdravstvo i za školstvo. Također nije točno da nismo usmjerili višak sredstava. To su, naime, većinom namjenska sredstva.

Izvor: Zadarski list