fbpx

Možemo i moramo pobijediti Cibonu u Zagrebu

Poraz od Olimpije nam je dosta teško pao, pogotovo jer je iza nas i poraz u Novom Mestu. Utučeni smo, ali moramo pronaći način da se dignemo. Pred nama je derbi s Cibonom, za koji nam ne treba dodatna motivacija. Tu utakmicu jednostavno moramo dobiti, bez obzira što igramo u gostima – jasan je Ante Delaš

“Moramo biti pošteni i priznati da su bili bolji. Napadali su nas tamo gdje smo slabi i znali su točno što rade. Vidi se da igraju Euroligu.” Iskreno je nakon poraza od ljubljanske Olimpije komentirao Ante Delaš. A gdje je to Zadar (bio) slab?

– Praktički četrdeset minuta su nas napadali preko “pick and rolla”, a mi smo to jako loše branili. Uvijek je negdje ostajao višak, bilo centar, bilo bek na šutu. Dylan Page je pogodio gotovo sve što je šutnuo. U neku ruku smo bili blizu, ali zapravo jako daleko.

Činjenica je da ste im omogućili previše kontranapada, koje su oni bez problema završavali.

– Istina. Njihovi bekovi, pogotovo Blažić i Salin, su nam stalno bili u zaleđu. To smo jako loše branili, nismo imali osiguranje od kontranapada. Išli smo praktički sa četiri igrača na skok u napadu, a tako je teško braniti kontru.

Delaš: Igrali su pametno

Možemo reći da su oni napravili vama ono što ste vi htjeli napraviti njima, pretrčati ih.

– Igrali su vrlo pametno. Zaustavili su našu tranziciju, a pet na pet mnogo teže igramo. To su oni znali i tu su ostvarili prednost.

Ipak, u četvrtoj četvrtini ste im se uspjeli jednom približiti.

– Došli smo na pet razlike, ali onda je Page pogodio tricu i primirili su utakmicu baš kao iskusna momčad.

Zadar je tako u drugom nastupu u svojoj dvorani upisao prvi poraz.

– Dosta teško nam je pao, pogotovo jer je iza nas i poraz u Novom Mestu. Utučeni smo, ali moramo pronaći način da se dignemo. Pred nama je derbi s Cibonom, za koji nam ne treba dodatna motivacija. Tu utakmicu jednostavno moramo dobiti, bez obzira što igramo u gostima.

Nije ugodno s omjerom 1-3 ići na tri uzastopna gostovanja.

– Treba ići utakmicu po utakmicu. Ne smijemo raditi razliku između gostovanja i domaćih utakmica. Igra se pet na pet i vani i kući. Tu nema razlike. Idemo u Zagreb uzeti dva boda.

Ako ćemo tražiti pozitivne stvari u porazu od Olimpije, onda je to povratak Ive Ivanova i Franka Kaštropila, no bolest je očito ostavila traga na njima.

– Normalno je da se osjeti da dugo nisu trenirali i fizički još nisu na nivou. Oni su nam jako bitni igrači i sigurno će biti lakše kad se vrate u pravu formu. Ali bez obzira na bolesti, ozljede i sve ostalo, moramo pobijediti Cibonu kako god znamo – još jednom ističe Delaš.

Brkić: Oni su pogađali, mi nismo

Ako se još malo vratimo na dvoboj sa “zmajčekima” i Jozo Brkić će priznati.

– Olimpija je stvarno bila bolja. Nekoliko dana ranije dobili su na gostovanju Cantua u Euroligi i znali smo da nas čeka težak posao. Pogodili su dosta šuteva izvana, što mi nismo uspjeli i u tome leži ključ njihove pobjede. Uspjeli su razviti svoju brzu igru, a mi ih u tome nismo uspjeli spriječiti. Kombinacija lakih koševa iz kontri i pogođenih šuteva donijela im je bodove. Šteta, imali smo dobru priliku.

Uoči utakmice se dosta govorilo kako kod kuće ne smijete kiksati, no planovi i želje vam se ipak nisu ostvarili.

– Mislim da svi dajemo svoj maksimum i ostavljamo srce na terenu. No, nekada to tehnički ne izgleda baš dobro, jer se jednostavno dogodi takav dan. Svjesni smo toga da kući ne smijemo gubiti bodove i da nam je ovo veliki kiks. Međutim, Olimpija je zasluženo pobijedila, a mi se moramo okrenuti sljedećim utakmicama i pokušati se na gostovanju iskupiti za ovaj poraz.

A slijede vam tri uzastopna gostovanja, Cibona za četiri dana, zatim Cedevita sljedeću nedjelju pa Široki.

– Raspored nam je stvarno jako težak, ali moramo se skupiti i pokušati izvući maksimum iz svake utakmice pa što bude.

I Jozo vjeruje da Zadar može svladati aktualne prvake Hrvatske i s prvog puta u Zagreb donijeti kući dva boda.

– Tu je naša velika šansa. Imali smo priliku gledati Cibonu na posljednjih nekoliko utakmica i vidjeli smo da nije baš u dobrom stanju. Usuđujxem se reći da ćemo u najmanju ruku igrati egal utakmicu, a ja vjerujem da ćemo ih pobijediti. Protiv Krke smo odigrali loše, protiv Olimpije smo također napadački bili malo rezervirani, mora nam se to negdje vratiti – za kraj će centar Zadra.

Izvor: zadarskilist.hr