fbpx

Zadarsko čudo u Zagrebu – euroligaš potučen do nogu!

Zadar je pobijedio Cedevitu u Zagrebu. Ne pobijedio, nego deklasirao, razbio, mogli bismo reći i ponizio momčad, koja košta najmanje šest puta više od zadarske. Istina, Zagrepčani su svega dva dana ranije imali tešku euroligašku utakmicu u Turskoj, bila im je to treći susret u sedam dana, ali i da nije, a da je Zadar odigrao onako impresivno, teško da bi imali šanse. Momčad Ante Nazora odigrala je naprosto fantastičnu utakmicu. Jednu od onih, koju će navijači poželjeti ponovno pogledati. Imali su četvoricu dvocifrenih, ali iz ovakve predstave ne bi bilo pravedno nekoga izdvojiti. Bila je to prava pobjeda kolektiva i posve zasluženo se na kraju zagrebačkim Domom sportova zaorilo „Mi smo Zadrani, Zadar je naš.”

Jako zadarsko otvaranje
Nazor je susret otvorio postavom Delaš, Allen, Ramljak, Krasić, Kaštropil, prvi put bez Romea Travisa, koji je u igru ušao krajem prve četvrtine. A u trenutku kada je njegov najbolji igrač prvi put kročio na parket, Zadar je već imao +8, 14:22. Odlično je krenuo Kaštropil sa četiri poena i asistencijom za Allena za uvodnih 0:6. Bilan je zabio prvi koš domaćih, nakon čega se nakratko razigrao Green. Pogodio je dvicu dvije trice, no kako je u međuvremenu dvaput poentirao Ramljak, Cedevita nijednom nije povela. Tek je jednom uspjela izjednačiti, 10:10. Onda je još četiri poena vezao odlični Kaštropil pa se otvorilo Delašu. Dvjema tricama i dvicom doveo je svoje do spomenutih 14:22. Zagrepčani su promašivali i promašivali, tek je Bilan uspio ugurati četiri poena, a nisu ni imali lijek za razigrani zadarski napad. Tricu je zabio i Batur, da bi prvu dionicu zaključio Prostran za +13, 14:27. Što god da je Božidar Maljković pokušavao napraviti izmjenama, nije urodilo plodom. Na Allenovu tricu (14:30), odgovorio je Andrić sa dva vezana koša, no i to je bio samo kratkotrajni bljesak. Allen, kapetan Ivanov (dva polaganja) i Kaštropil (koš-faul) održavali su veliku prednost gostiju (24:39). Domaći trener je i dalje tražio postavu koja bi mu mogla donijeti kakav-takav priključak, no poeni Šuputa, Wrighta i Gelabalea bili su izolirani i Zadrani su ih brlo brzo poništavali.

Čudesnih +28
Njihovi su napadi bili tečni, pametni, a kada bi ponestalo ideje i (zasluženo) sretni. Tako je Travis stavio tricu s istekom napada pa malo kasnije i dvicu za +18, 26:44. U tom se trenutku probudila i dvorana u kojoj je barem pola gledatelja bilo na zadarskoj strani. Bilan je košem za -16 za kraj prvog poluvremena mrvicu ublažio situaciju na semaforu za svoju momčad, no najveći minus tek je trebao uslijediti. Naime, po izlasku iz svlačionice, Zadar je zaigrao još jače, a Cedevita je potpuno potonula. Treća četvrtina počela je identično kao prva – zakucavanjem Kaštropila. Nadovezao se Ramljak pa je novu tricu stavio Travis za gotovo nevjerojatnih 23 razlike, 28:51. Maljković je u igru poslao i mladog centra Nurkića, koji je uspio dvaput poentirati, kao i Car, ali domaći nisu smanjili zaostatak. Raspoloženi Delaš pogodio je još dva šuta iza linije 6,75, a Batur je zakucao u kontri za 36:60. Ni time-out nije pomogao „vitaminima”. Jest da su preko Cara i Baždarića došli na -20, no uslijedila je nova zadarska serija. Tri od četiri bacanja Delaša, još jedan koš Batura pa Ivanova za čudesnih +28, 40:68. Da, točno toliko. Četrdeset naprema šezdesetosam.

Mirna završnica
Tada je Cedevita napravila svoju najveću seriju. Na kraju treće četvrtine vezali su pet poena, a na početku četvrte još triput zabili iz igre za povratak ispod dvadeset razlike, 51:69. Najduži zadarski post iz igre prekinuo je Travis (51:71), a kada je Allen, manje od pet minuta prije kraja, iz odbitka zabio za 52:74, definitivno je postalo jasno da će kući odnijeti velika dva boda. Ako je itko u to uopće sumnjao od trenutka kada je imao najvećih +28. Do kraja je ostalo tek toliko vremena da svi gostujući igrači dobiju zasluženi veliki pljesak, te da domaći malčicu kozmetički poprave situaciju. Premda je ona, s obzirom na ono što su sinoć prikazali, te koliko su uložili ove sezone, izuzetno zabrinjavajuća. A Zadar? Neka još jedan dan slavi ovu veliku pobjedu, a onda će biti vremena za analize.

[stextbox id=”okvir” caption=”CEDEVITA – ZADAR 67:83″ image=”null”]

(14:17, 14:17, 17:24, 22:15)

ZAGREB – Dvorana Doma sportova. Gledatelja: 400. Suci: Vojinović, Dragojević (oba Crna Gora) i Jeršan (Slovenija).

CEDEVITA: Car 7, Wright 6, Šuput 6, Babić, Andrić 7, Suton, Bilan 14, Ilievski, Gelabale 6, Nurkić 4, Green 14, Baždarić 3. Trener: Božidar Maljković.

ZADAR: Allen 12, Ivanov 6, Olivari, Travis 13, Kaštropil 13, Allen 18, Ramljak 6, Brkić 4, Krasić, Batur 7, Vrbanc, Prostran 4. Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: Cedevita 21-37, 57%; Zadar 23-44, 52%.

Šut za tri: Cedevita 5-24, 21% (Green 4, Wright); Zadar 8-16, 50% (Delaš 4, Travis 2, Allen, Batur).

Slobodna bacanja: Cedevita 10-17, 59%; Zadar 13-25, 52%.

Skokovi: Cedevita 26 (16+10); Zadar 43 (29+14).

Osobne pogreške: Cedevita 26; Zadar 24.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list