fbpx

Bunja daje ostavku na mjesto dožupana i ulazi u kampanju

Željko Predovan propustit će sljedeće lokalne izbore za koje se, međutim, pripremaju Đani Bunja i Marko Pupić Bakrač. Mladen Ninčević i Draga Petričić tek trebaju odlučiti žele li u utrku za gradonačelničku dužnost

Privlačnost neovisnih lista zadarskim biračima nakon 2001. u konstantnom je padu, no na svibanjskim lokalnim izborima će se, po konzervativnoj procjeni, pojaviti barem tri neovisne liste – lista Marka Pupića Bakrača koja će vrijediti za zadarsku listu don Ivana Grubišića, braniteljsko-sveučilišna lista bivšeg HSP-ovca Đanija Bunje i lista bivšeg HDZ-ovca Rena Sinovčića. Njihovim konkurentima mogle bi postati još lista Mladena Ninčevića koji je bio drugi po redu kandidat na Neovisnoj listi Stipislava Jadrijevića na parlamentarnim izborima 2011., te lista Drage Petričić koja je u Gradsko vijeće sa svojom listom pokušala ući i 2009.

Ninčević i Petričić otvorenom ostavljaju, ne samo mogućnost isticanja liste, već i kandidaturu za mjesto gradonačelnika, odnosno gradonačelnice.

Desetljeće pada
Nakon 2001. kada je Neovisna lista Stanislava Antića osvojila 10 mandata s kojima bi, da nije u korist HDZ-a izgubila Renatu Peroš, bila u poziciji ne samo obnašanja vlasti, već obnašanja vlasti iz pozicije jačeg partnera, ni jedna se neovisna lista ni izdaleka nije približila izbornom uspjehu koji bi joj jamčio ulogu kreatora gradske politike, a većina ih nije niti prešla izborni prag. Drastičan pad naklonosti birača neovisnim listama pokazao se već na izborima 2005. kada je “prošla” samo lista Dražena Grgurovića koja je dobivši dva mandata sklopila koaliciju koja je održala HDZ na vlasti, dok je ulazak samog Grgurovića u HDZ rezultirao njegovim zadržavanjem pozicije zamjenika gradonačelnika.

Na izborima 2009. godine u Gradsko vijeće ušao je samo jedan neovisni vijećnik, a riječ je o Željku Predovanu koji je nakon odlaska iz HNS-a na izbore izišao sa svojom listom. Predovan je dio aktualnog mandata proveo kao vijećnik HSLS-a, da bi nakon sukoba s Darinkom Kosorom, u jesen ušao kao ponovno nestranački vijećnik.

Zanimljivo je primijetiti kako se na izborima za Gradsko vijeće 2001. natjecalo šest neovisnih lista. Uz Stanislava Antića, liste su istaknuli i Vjekoslav Ćosić, Nikolina Mojić, Stanko Panić, Svetko Perković i Tomislav Vanjak. Godine 2005. bile su četiri neovisne liste; ona Grgurovićeva te liste Josipa Vlahovića, Ante Jurjevića i Davora Arasa, a 2009. samo dvije – već spomenuta Predovanova i lista Drage Petričić. Pad broja biračima ponuđenih neovisnih lista išao je “ruku pod ruku” s padom broja glasova koje su te liste dobivale. Ukupno gledano, neovisne liste koje su se kandidirale 2001. dobile su 34.9% glasova, a 2005. je glasačka potpora neovisnima ukupno iznosila 13,66%, a 2009. je pala na 7,7%. Jedina neovisna lista koja je ostvarila uspjeh na izborima za Županijsku skupštinu bila NL Ante Jurjevića kojoj su 2005. pripala tri mandata, no s istekom mandata nestalo je i liste.

Predovan neće, Pupić Bakrač hoće
U prilog kratkotrajnosti neovisnih listi govori i najava po kojoj se na izborima 2013. neće pojaviti lista Željka Predovana. Predovan je na ovim izborima sklon “pauzirati”, što znači da se neće pojaviti, niti kao neovisni, niti kao kandidat na listi neke stranke. Istodobno, Robert Medić, drugi po redu kandidat s Predovanove prošloizborne liste procjenjuje kako nije osobito vjerojatno da bi se, među osobama koje je 2009. Predovan okupio, našlo zainteresiranih za ponavljanje kandidature.

Marko Pupić Bakrač, koji je na parlamentarnim izborima bio kandidat na listi Ivana Grubišića, svojom retorikom pokazuje kako kampanju namjerava voditi predstavljajući se podjednako protivnikom i HDZ-a i SDP-a što uostalom, odgovara očekivanoj prijeizbornoj samoidentifikaciji neovisnih kandidata.

– Savez za građansku i etičku Hrvatsku izići će na izbore s neovisnom listom, a još ćemo vidjeti hoće li izići i s kandidatom za gradonačelnika. Nadam se da će se treća opcija zajednički osvijestiti jer bi bila katastrofa da pobijedi HDZ-ov kandidat ili Ivo Bilić, jer on ne samo da nije kandidat naroda, nego nije niti kandidat političke stranke, već kandidat lobija koji je napravio mnogo štete u gradu Zadru, rekao je Marko Pupić Bakrač, referirajući se činjenicu da je SDP-ov izvanstranački kandidat za gradonačelnika bankar koji obnaša funkciju člana uprave Hypo Alpe-Adria banke.

– Pokušat ćemo naći zajedničkog trećeg kandidata, dodao je Pupić Bakrač, navodeći kako će konkretnije informacije o sastavu lista za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu iznijeti nakon što Ivan Grubišić objavi listu s kojom izlazi na izbore u Splitu.

Pupić Bakrač na upit je odgovorio kako nije isključena mogućnost da bude kandidat za gradonačelnika, no dodao je i kako bi radije da treća opcija iznjedri “nestranačkog trećeg kandidata”. Pod kišobranom treće opcije Pupić Bakrač vidi Akciju mladih, laburiste i HSP “Dr. Ante Starčević”.

[stextbox id=”okvir” caption=”Bunja najavio ostavku na dužnost dožupana” image=”null”]

– Najvjerojatnije ću odstupiti s dužnosti zamjenika župana na kraju ove ili početkom sljedeće godine kako bih se mogao pripremiti i angažirati na lokalnim izborima, najavio je bivši HSP-ovac, aktualni zamjenik župana Đani Bunja.

Bunja je kazao kako će na listama koje priprema, a koje će se natjecati za mandate u Gradskom vijeću Zadra i u Županijskoj skupštini, sudjelovati branitelji, dio njegovih kolega sa Sveučilišta u Zadru i nekolicina poduzetnika.

– S kandidatima za župana i gradonačelnika u ovom trenutku ne planiramo izlaziti, dodao je Bunja, koji je otvorenom ostavio mogućnost zajedničkog izlaska s članovima Hrasta.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Petričić i Ninčević tek trebaju odlučiti” image=”null”]

Za Dragu Petričić pitanje hoće li se ponovno kandidirati za Gradsko vijeće dolazi prerano.

– Teško mi se u ovom trenutku izjasniti planiram li listu ili nešto više, odnosno kandidaturu za gradonačelnicu. Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da ću, ukoliko se uključim u lokalne izbore, ponovno biti neovisna kandidatkinja, rekla je Petričić.

– U procesu sam traženja kvalitetnih osoba koje mogu pomoći rješavati probleme nagomilane u gradskoj upravi. Razmišljam i o kandidaturi za gradonačelnika, rekao je Mladen Ninčević dodajući kako paralelno s gradskom listom radi i na onoj za Županijsku skupštinu, te kako će konkretnijih informacija imati nakon Nove godine.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list