fbpx

Raspad u posljednjoj četvrtini

U sedmom kolu ABA liga košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju u Širokom Brijegu rezultatom 80:71, iako su minutu prije kraja treće četvrtine imali velikih 14 poena prednosti. Sada imaju omjer 2-5, dok je Široki skočio na 3-4.

Pri rezultatu 46:59, 28 sekundi prije kraja treće četvrtine, Zadrani su krenuli u napad za mogući odlazak na najveću prednost. Kaštropilu je, međutim, sviran prekršaj u napadu, a Vragović je sa sirenom stavio tricu za -10, 49:59. Dakle, umjesto da u posljednjih deset minuta igre uđe s petnaestak poena prednosti, Zadar je dopustio protivniku da zadrži kakav-takav priključak. Iako je prethodno igrao odlično, dominirao utakmicom i u dva navrata vodio 14 razlike, to mu nije bilo dovoljno za mirnu završnicu, što je bio slučaj tjedan dana ranije u Zagrebu. I onda u posljednjoj četvrtini posve drugačija slike od one kakva je bila u prvih trideset minuta. Širokom se otvorilo u napadu, a Zadar je potpuno stao.

Vragović je nastavio gdje je stao na kraju prethodne dionice i zabio novu tricu za 52:59, nadovezao se Šakić za -5 pa je Nazor već nakon minute i 20 sekundi morao pozvati time-out. Nije pomoglo. Šutalo je krenuo u svoju seriju, vezao šest poena i donio svojima prvo vodstvo (60:59) nakon uvodnih minuta. Zadrani promašivali sve što su šutnuli, a post je prekinuo tek Ivanov slobodnim bacanjem za 60:60. Široki je do tada napravio ogromnu seriju 15-0, te je sa svakim novim realiziranim napadom imao sve veću podršku s tribina. Gosti su se tek tada malo trgnuli. Ramljak, Delaš, Kaštropil i Travis u četiri su im navrata donosili prednost od dva poena, ali domaći uvijek imali spreman odgovor. Prvo preko Šakića pa Vragovića, zatim Bilinovca pa opet Vragovića, koji je zabio svou četvrtu tricu za 69:68.

Posljednji put Zadar je vodio nakon koša Delaša za 69:70, dvije minute prije kraja, no onda je potpuno pao. Planinić je vratio prednost svojima pa napravio prekršaj na Kaštropilu, koji je promašio oba penala. Nakon koša Šutala za 73:70, Ante Nazor je pozvao minutu odmora, ali je Travisovo bacanje za 73:71 bio posljednji zadarski koš na utakmici. Šakić je do kraja postigao još četiri poena, Šutalo tri, dok su na drugoj strani trice promašivali prvo Travis pa Delaš i Ramljak. Široki je tako, iako je trideset minuta bio potpuno inferioran, na kraju došao do pobjede od devet razlike, što će reći da je četvrtu četvrtinu dobio s gotovo nevjerojatnih 31:12.

Zadar od početka bolji
Nazor je od prve minute na parket poslao istu postavu kao i protiv Cedevite, Allen, Delaš, Marko Ramljak, Krasić, Kaštropil, dok su za domaće utakmicu počeli Naletilić, Šutalo, Ivan Ramljak, Barać i Planinić. Upravo je ovaj potonji, koji je sa zadarske strane i označen kao najopasniji protivnički igrač, postigao prva četiri poena. Prvi gostujući koš zabio je u trećoj minuti Ramljak u kontranapadu, nadovezao se Kaštropil pa je opet Ramljak atraktivno jednom rukom zakucao za prvo vodstvo Zadra 4:6.

I sljedećih nekoliko minuta momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a moglo se vidjeti i dosta dobrih obrambenih akcija i blokada. Barać je poravnao na 6:6, nakon čega je još šest poena za Široki postigao Planinić. On je, međutim, bio jedini raspoloženi u svom sastavu, te je postigao deset od prvih dvanaest poena. Prvu zadarsku tricu ubacio je Allen, a vrlo dobro su u susret ušli i Brkić i Ivanov. Prvi je postigao šest, a drugi četiri poena do kraja prve dionice za vodstvo 15:19. U međuvremenu je zadarska obrana uspjela zaustaviti raspoloženog Planinića pa je glavnu ulogu u napadu preuzeo Šutalo, kojega Zadrani ne pamte po dobrome još iz vremena kada je nosio dres Vojvodine. Zabio je na kraju prve četvrtine i još dva koša na početku druge, no time je samo održavao svoje na pristojom zaostatku. Još jednom je poentirao Ivanov, a onda je krenuo Romeo Travis. Dvica pa trica za +7, 19:26, nakon koje je u 14. minuti domaći trener morao pozvati time-out. Široki se još neko vrijeme održavao na jednoznamenkastom zaostatku (Ramljak, Vragović, Planinić. Šutalo), dok je lijepu prednost Zadra držao Kaštropil sa još četiri poena.

Na krilima Travisa do +14
A Travis je bio jednostavno nezaustavljiv. Prostran mu je asistirao na alley-oop zakucavanje, jednu od najljepših akcija dosadašnjeg dijela sezone, a onda je u koš pospremio i dodavanja Olivarija i Ramljaka. Zadar je tako prvi put poveo dvocifrenom razlikom 27:37, a na veliki je odmor otišao s devet poena prednosti. Drugo poluvrijeme Travis je otvorio asistencijom za Kaštropila, a onda mu se priključio i sunarodnjak Allen. Njih su dvojica naizmjenice pogađali svak po dvije trice pa dvice za najveću zadarsku prednost, 45:57. Sve je u tom razdoblju polazilo za rukom gostima, dok su domaći sve teže pronalazili put do koša. Travis je još jednom zabio za ponavljanje najvećih +14, 45:59, ali je već opisana završnica treće četvrtine ipak pripala Širokom. I možda je upravo to odvelo utakmicu u sasvim drugom smjeru, od onoga kojim se većim dijelom kretala.

 
ŠIROKI 80
ZADAR 71
(15:19, 13:18, 21:22, 31:12)

ŠIROKI BRIJEG – Dvorana Pecara. Gledatelja: 2000. Suci: Sašo Pukl (Slovenija).

ŠIROKI: Šutalo 23, Babić, Planinić 16, I. Ramljak 2, Naletilić 2, Bilinovac 4, Peršić, Bošnjak, Šakić 9, Barać 8, Vragović 16, Rikić. Trener: Ivan Velić.

ZADAR: Allen 11, Ivanov 7, Olivari, Travis 24, Šango, Kaštropil 11, Delaš 4, M. Ramljak 6, Brkić 8, Krasić, Batur, Prostran. Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: Široki 27-38, 71%; Zadar 24-47, 51%.

Šut za tri: Široki 5-21, 24% (Vragović 4, Šutalo); Zadar 6-17, 35% (Travis 3, Allen 3).

Slobodna bacanja: Široki 11-15, 73%, Zadar 5-12, 42%.

Skokovi: Široki 32 (25+7); Zadar 35 (18+17).

Osobne pogreške: Široki 20; Zadar 23.

Izvor: Zadarski list