fbpx

U četiri sekunde od pukovnika do pokojnika i nazad

Malo više od minute prije kraja Zadar je, pri rezultatu 72:73, imao napad za prelazak u vodstvo. Krasić je, međutim, izgubio loptu, a Travis napravio prekršaj pa je Bertans s penala povisio na 72:75. Ramljak je pogodio iznimno važan šut s boka za 74:75, nakon čega gostujući kapetan Lučić radi korake.

Gosti su, 37 sekundi prije kraja, pozvali minutu odmora, a domaći su imali novu priliku povesti. No, nisu dobro organizirali napad pa je Krasić u posljednjim sekundama opet završio u koracima. Do kraja je ostalo manje od 14 sekundi, kada je Ramljak osvojio ključnu loptu i dao je u ruke Anti Delašu. Ovaj je malo sačekao i onda hrabro opalio iz velike daljine. I pogodio od tablu za vodstvo Zadra 77:75 i ludilo u dvorani u kojoj je bilo oko sedam tisuća ljudi. Četiri sekunde i četiri desetinke prije kraja gosti su opet pozvali time-out. I onda šok. Bertas je zabio još jednu nemoguću tricu za 77:78 i činilo se da će Beograđani još jednom imati nevjerojatno sreću. No, Bog je ovaj put bio na zadarskoj strani.

Do kraja je ostalo osam desetinki, OSAM DESETINKI! Ante Nazor je pozvao minutu odmora i postavio pobjedničku akciju. Ante Delaš je dao fantastično dodavanje u reket, gdje se na pravom mjestu našao Romeo Travis. Najboljem igraču Zadru ništa te večeri nije polazilo za rukom, ali pogodio je najvažniji šut. Ma nije ni mogao promašiti. Položio je i to uz prekršaj sa zvukom sirene. Realizirao je i dodatno bacnje za konačnih 80:78, nakon čega je uslijedilo neopisivo ludilo u Krešinom domu, kakvo nije viđeno već godinama.

Izjednačeno otvaranje

Zadrani su počeli u istoj postavio kao u Splitu, Allen, Delaš, Ramljak, Krasić, Kaštropil. S druge strane, Velimir Gašić, pomoćni trener Partizana, koji je vodio utakmicu umjesto suspendiranog Duška Vujoševića, od prve minute na parket poslao Westermana, Čakarevića, Milosavljevića, Gordona i centra Gagića. Upravo je ovaj potonji na otvaranju stvarao najviše problema domaćima, kako u napadu, tako i u skoku. Zabio je prvih šest poena Partizana, ali Zadar je šuterski bolje otvorio. Gosti su krenuli zonskom obranom pa je Delaš zabio tricu i asistirao Kaštropilu na zakucavanje, a iza linije 6,75 poentirao je i Krasić. No, kada su domaći okrenuli na zonu, stigla je i prva gostujuća trica. Milosavljević je izjednačio na 9:9. S tim je počelo i razdoblje nešto bolje igre Beograđana. Čakarević je promašio oba penala, ali im je vodstvo donio Gordon, 9:11, na sredini prve dionice. Travis je izjednačio, da bi Gagić još jednom poentirao nakon skoka u napadu pa zabio bacanje za 11:14. Ušli su Prostran i Brkić umjesto Allena i Kaštropila i Zadar je vratio prednost. Centar je zabio četiri poena, a razigravač tricu iz kuta, te tako anulirao Lučićevu pa se na prvi mali odmor otišlo pri rezultatu 20:18. Lučić je, međutim, i drugu četvrtinu otvorio tricom, na što se nadovezao Gordon. Amerikanac je iskoristio izgubljenu loptu Krasića i u kontri zakucao za 20:23. No, najiskusniji igrač Zadra se vrlo brzo iskupio. Nakon koša Travisa, osvojio je loptu i dodao Vrbancu, koji polaganjem u kontri vraća svojima minimalnu prednost, 24:23.

Izmjenjivali se u vodstvu

Do tog trenutka bila je to utakmica na relativno visok broj poena s obzirom na karakteristike momčadi, no onda su ipak u prvi plan izbile obrane. Partizan je u minuti napravio seriju 6-0 (Musli 4, Bogdanović u kontri) za +5, 24:29 pa je Nazor u 23. minuti morao pozvati time-out. Sljedeće dvije minute nitko nije uspio pronaći put do koša, da bi potom Zadar u dvije minute napravio seriju 7-0. Otvorio je Ramljak, nastavio Allen nakon skoka u napadu pa Brkić s penala i Krasić u kontranapadu za 31:29. Završnica poluvremena obilovala je slobodnim bacanjima u čemu su se nešto bolje snašli Beograđani. Lučić je zabio četiri, Milosavljević dva, čemu je pridodao iz koš igre, a opet je poentirao i Gagić. Na drugoj strani je Kaštropil ubacio pet poena, a Delaš jedno bacanje pa su na veliki odmor s prednošću otišli gosti, 37:39. Najbolji igrač Zadra Travis nije bio u dobrom šuterskom ritmu. U prvom poluvremenu je gađao 2-5 za dva i 0-3 za tri, a na otvaranju drugog je promašio i dva penala. No, zato je vrlo raspoložen bio Kaštropil. S njegovih šest poena, te po dva Ramljaka i Ivanova, Zadar je držao vodstvo, 47:45. Partizan su u tom razdoblju držali Bertansova trica i koš Gordića, a potonji je malo kasnije zabio i sam zabio iza linije 6,75. Prije i poslije toga je poentirao Lučić pa su gosti serijom 7-0 otišli na +5, 47:52. Zato je trener Zadra, tri minute prije kraja treće četvrtine, reagirao time-outom. Post domaćih prekinuo je Vrbanc tricom iz kuta, no uzvratio mu je Bogdanović (50:55).

Borbeni Zadrani

U toj akciji je Gordon laktom udario Ivanova u glavu, što su suci kaznili tehničkom pogreškom. Kapetan je zabio jedno bacanje pa ga je zamijenio Krasić, koji dalekometnim ubačajem vraća na pola koša zaostatka, 54:55. Isto je napravio i penalima poslije polaganja Gordića, ali je treću dionicu košem zaključio Bogdanović. Partizan je tako u posljednjih deset minuta igre ušao s tri poena prednosti, 56:59. Kaštropil je još jednom zabio nakon skoka u napadu, no suci nisu priznali njegov ubačaj za mogućih -1. Na prvi koš u četvrtoj četvrtini trebalo je čekati gotovo tri minute. Delaš je bacanjima smanjio, a Vrbanc odmah potom u kontri položio za vodstvo Zadra, 60:59. Gosti su pozvali minutu odmora, 6,46 prije kraja, a dvorana je proključala. Mogli su domaći i povećati prednost, ali su neoprezno izgubili loptu pa je Gordon zakucao za 60:61. Vrbancov pokušaj za tricu blokiran je u silaznoj putanji, ali nakon zadarskih +2, 63:61, gosti rade seriju 7-0. Gordon je sretno pogodio od tablu, Gordić probio protivničku obranu i položio, a Bogdanović iz velike udaljenosti opet odveo svoje na +5, 63:68, četiri minute prije kraja. Na Krasićeva bacanja odgovorio je Gordon, a na tri poena Travisa, Bertans, novim ubačajem iza linije 6,75. No, Zadrani se nisu predavali. Delaš i Krasić smanjili su na samo -1, 72:73, pri čemu je ovaj potonji promašio dodatno bacanje za moguće izjednačenje.

ZADAR 80

PARTIZAN 78

(20:18, 17:21, 19:20, 24:19)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 7000. Suci: Sašo Pukl, Matej Boltauzer i Andrej Jeršan (svi Slovenija).

ZADAR: Allen 2, Ivanov 3, Travis 10, Kaštropil 13, Delaš 12, Ramljak 8, Brkić 5, Krasić 14, Batur, Vrbanc 10, Prostran 3, Burgason. Trener: Ante Nazor.

PARTIZAN: Milutinov, Westerman, Godrić 9, Lučić 15, Milosavljević 7, Bogdanović 11, Gagić 11, Musli 4, Cekovsky, Čakarević, Gordon 10, Bertans 11. Trener: Velimir Gašić.

Šut za dva: Zadar 22-43, 51%; Partizan 19-39, 49%.

Šut za tri: Zadar 7-19, 37% (Vrbanc 2, Krasić 2, Delaš 2, Prostran); Partizan 9-16, 56% (Bertans 3, Bogdanović 2, Lučić 2, Gordić, Milosavljević).

Slobodna bacanja: Zadar 15-26, 58%; Partizan 13-19, 68%.

Skokovi: Zadar 31 (15+16); Partizan 31 (20+11).

Osobne pogreške: Zadar 27; Partizan 23.

Izvor: Zadarski list