fbpx

U tri dana 16 mrtvih

Blagdanske dane mnogi od nas neće pamtiti po dobru, crni niz počeo je u Istri, pa preko Grobnika do Zagreba. Kulminacija užasa je obiteljska tragedija kod Čakovca gdje je 25-godišnji otac objesio svog dvogodišnjeg sina, a zatim i sebe

Policija je na izmaku stare i početku nove 2013. godine evidentirala čak 16 smrtnih slučajeva diljem Hrvatske. Šokantne vijesti izredale su se u kratkom vremenu. Blagdanske dane mnogi od nas neće pamtiti po dobru.

Prvog jutra Nove godine tri su mlađe ženske osobe poginule u sudaru dvaju vozila na jugu Zagreba, dok je u novogodišnjoj noći u Čavlima kraj Rijeke smrtno stradao pješak kojeg je pregazio automobil na rubu kolnika. U Vinkovcima vozač se automobilom zabio u rasvjetni stup – preminuo je u bolnici. Na pružnom prijelazu u Novoj Gradiški, 21-godišnjeg mladića pregazio je vlak. Nešto ranije beživotno tijelo muškarca s vidljivim ozljedama pronađeno je u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci. U Međimurju još šokatnije – otac objesio sebe i dvogodišnje dijete.

Crne vijesti koje su se izredale na prijelazu iz stare u Novu godinu zvuče ružno i u najkraćoj formi.

Katastrofa kod Buzina
U novogodišnje jutro tragična prometna nesreća u sudaru dva vozila na križanju čvora Buzin i Avenije Većeslava Holjevca u Zagrebu odnijela je tri mlada života. Oko 5,35 sati sudarili su se renault megane karlovačkih registarskih oznaka i seat leon zagrebačkih tablica. U meganeu su smrtno stradale tri žene, dok je u seatu jedna osoba teško ozlijeđena te je prevezena u Traumatološku bolnicu. Vozači oba vozila mlađi su muškarci koji su navodno tek kasnije zatražili liječničku pomoć. Jedna poginula žena je bila stara 31, a druga 23 godine. U meganeu su se vozile četiri osobe, a u seatu dvije.

U Čavlima je opel omega udarila je 40-godišnjeg pješaka koji je tijekom silvestarske večeri hodao uz rub kolnika. Muškarac je s ozljedom glave hitno prevezen u KBC Sušak. No, nije mu bilo spasa. Preminuo je pola sata nakon ponoći.

Dvadesetjednogodišnjak s novogradiškog područja jučer ujutro oko 4,10 sati smrtno je stradao na pružnom prijelazu u Novoj Gradiški. Bio je na pružnom prijelazu nedaleko novogradiškoga željezničkog kolodvora kada je naišao vlak koji prometuje na relaciji Vinkovci-Zagreb. Sumnja se da je izvršio samoubojstvo.

Udar u kamion
U prometnoj nesreći što se dogodila jučer oko dva sata u vinkovačkoj Lapovačkoj ulici poginuo je vozač. Automobilom su se on i suvozačica zabili u rasvjetni stup. Imao je tek 20 godina. Njegova tri godine starija suvozačica pretrpila je teške ozljede i i prevezena je u vinkovačku županijsku bolnicu. No to je tek početak crnog blagdanskog niza.

Drugi policajac, koji je u petak navečer teško stradao u smrskanom službenom policijskom presretaču nakon sudara s kamionom na autocesti A4, preminuo je u KB Dubrava na Silvestrovo. Život su izgubili policajac Ivan K. i kasnije i njegov kolega 30-godišnji D. L. Od siline udarca teretno vozilo marke mercedes probilo je zaštitnu ogradu i prešlo na suprotni kolnički trak te se prevrnulo, dok je policijski presretač udario u zaštitnu ogradu i zaustavilo se na suprotnoj strani ceste. Na prevrnuti teretnjak naletjela su dva osobna automobila, renault clio kojim je upravljala 22-godišnja N. Š. i renault clio kojim je upravljao 27-godišnjak.

Krvava Istra
Prometne nesreća uzimale su živote i u Istri. Sedamnaestogodišnja djevojka iz okolice Pazina smrtno je stradala, dok je 18-godišnjakinja zadobila teške, po život opasne ozljede u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti između Paza i Cerovlja u subotu oko 21,30 sati. Nesreća se dogodila kada je fiat bravo, kojim je upravljao netko od troje mladih, krećući se prema Cerovlju u lijevom zavoju izletio izvan kolnika. Automobil se nakon izlijetanja otkotrljao niz zemljanu padinu pokosivši manja stabla i raslinje, te se naposljetku zaustavio u obližnjem potoku prevrnut na krov. Sedamnaestogodišnjakinja je najvjerojatnije pritom ispala iz auta u potok i preminula na mjestu događaja. Dvije osobe su izgorjele su autu u stravičnoj prometnoj nesreći na cesti Flengi – Jasenovica u nedjelju oko 23.30 sati. Zasad je poznato tek da se radi o automobilu Yugo 45 pulskih registracijskih oznaka. Sumnja se da je smrtno stradao vlasnik vozila, 59-godišnjak s porečkog područja, koji je najvjerojatnije i upravljao vozilom, te suvozač(ica).

Nešto ranije u popodnevnim satima 17.30 sati u sudaru na cesti Vodnjan-Savičenta poginuo je 64-godišnji Silvešter Širol iz Valbandona.

Misteriozna smrt
Misteriozna smrt dogodila se na Trešnjevki u Zagrebu. Zagrebačka policija jučer je rano ujutro javila da je u stanu u Ogrizovićevoj 34 pronađen mrtav muškarac s teškim ozljedama. Neslužbeno se doznaje da je riječ o 31-godišnjem V.T. koji je u tom stanu živio. Kako su nastale ozljede i koji su mu predmetu nanesene, predmet je očevida. No, zasigurno je riječ o nasilnoj smrti.

Nažalost, 30-godišnjak koji se na Badnjak teško ozlijedio u sportskoj dvorani u Dubravi nakon što je pao s s atletskih ruča s visine od dva metra nije preživio. Preminuo je uoči Nove godine. Šokantan slučaj je iz Gornje Dubrave kraj Čakovca; u ponedjeljak 31. prosinca u drvarnici pokraj kuće pronađeni su obješeni dvogodišnji sin i njegov 25-godišnji otac. Otac je objesio sina a potom i sebe. Detalji ove teške tragedije još nisu poznati. Slučaj je preuzelo županijsko državno odvjetništvo.

Za nadati se je da za ovu godinu neće vrijediti pravilo da se po jutru dan poznaje, jer su brza vožnja, kriminal i ljudska psihopatologija uzele već previše žrtava. Zato na cesti budimo trijezni, u obitelji smireni i pazimo kome otvaramo vrata, s nadom u sretniju 2013. godinu.

Izvor: Novi list