fbpx

Kupci mogu vratiti mlijeko i bez računa

Oba proizvođača su priopćila kako se mlijeka sa spornim datumima mogu vratiti uz naknadu sredstava

Svi koji su kupili sporne serije mlijeka Vindije i Dukata u kojima su nedopuštene doze aflatoksina mogu vratiti kupljeno u trgovine. Oba proizvođača su već priopćila kako se mlijeka sa spornim datumima isteka roka trajanja mogu vratiti uz naknadu sredstava bilo u trgovinu u kojoj su kupljeni, bilo u specijalizirane trgovine Dukata i Vindije.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl već je u subotu kazala kako je to uobičajena procedura. Naime, radi se o istom slučaju kao da se u tekstilnom dućanu kupi odjeća s greškom. Uredno se može vratiti, s tim da Dukat i Vindija niti ne traže račun pri povratu. Građani tako neće biti zakinuti, a proizvođačima će osim udara po ugledu ostati i financijski teret ove, na kraju, ipak njihove pogreške.

Naime, promjenama uredbi zbog ulaska u EU, većina poslova nadzora kvalitete je pala na proizvođače. Iako je već duže vrijeme izvjesno da će Hrvatska ove godine ući u Uniju, proizvođači su do zadnjeg trenutka čekali s ulaganjima u nadzorne sustave. Jučer se za komentar o tome nije moglo dobiti nikoga niti iz Vindije, niti iz Dukata.

Prema dosad raspoživim podacima Ministarstva poljoprivrede, kukuruz koji je bio početni razlog pojave aflatoksina u mlijeku također je najvjerojatnije domaći. Ni to ne treba čuditi, s obzirom da su lanjski atmosferski uvjeti pogodovali razvojima plijesni u kojima se nalaze aflatoksini. Za napomenuti je kako je gotovo čitava lanjska berba kukuruza u Srbiji morala biti bačena zbog ovih razloga, a i Italija je povukla jedan kontingent slovenskog mlijeka početkom ove godine baš zbog aflatoksina. Jednostavno kazano, lani je vrijeme u ovom djelu Europe bilo pogodno za razvoj ovih toksičnih spojeva.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) ocijenila je jučer da je aktualna vlast proizvođačima mlijeka nanijela ogromne štete izjavama da su za “otrovno” mlijeko krivi hrvatski seljaci te je pozvala vladu da objavi podatke s koje farme potječe sumnjivo mlijeko.

HSS je priopćio kako Ministarstvo poljoprivrede koje treba brinuti o proizvodnji, s izjavama da za “otrovno” mlijeko nisu krivi uvoznici, uništava i ono malo domaće proizvodnje mlijeka jer se optužuje sve hrvatske proizvođače, a ne navodi o kojoj je konkretno farmi riječ.

Upozoravaju kako upućeni govore da se trajno mlijeko većinom muti od uvoznog mlijeka, dovezenog u Hrvatsku bez kvalitetnih kontrola te su Vladu i resorno ministarstvo pozvali da odmah objave podatke koliko se trajnog mlijeka muti od uvoznog mlijeka, posebno u prahu, a koliko od domaćeg mlijeka.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg poručio je da više vjeruje hrvatskim proizvođačima nego prerađivačima i Vladi koja im po njegovu mišljenju pogoduje. “Zato ću piti hrvatsko ‘otrovno’ seljačko mlijeko, a vi gospodo iz Vlade pijte ‘zdravo’ uvozno”, poručio je predsjednik HSS-a.

Izvor: Zadarski list