fbpx

Jovanović dobio nagradu u Zadru: Novom se pravilniku protivi samo manji dio akademske zajednice

– Uvijek je lijepo dobiti nagradu, ovo je zapravo nagrada za suradnju Ministarstva i Rektorskog zbora čime se pokazuje da Ministarstvo zaista vodi brigu i stvara preduvjete i kroz sredstva koja izdvaja za visoko školstvo i znanost, ali i kroz projekte koje imamo da u Hrvatskoj stvorimo predpostavke da kroz razvoj istraživanja znanosti intelektualnog kapitala, inovacija, ulaskom u Europsku uniju budemo zaista konkurentni jer Hrvatska ako želi napredovati onda je taj napredak usko vezan uz uspješnost rada sveučilišta koja moraju biti istraživačka sveučilišta na kojima se tijekom studija uči kroz istraživanje – kazao je ministar Željko Jovanović koji je u Zadru u ponedjeljak primio prigodnu godišnju nagradu rektora Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešića Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta za uspješnu suradnju s Rektorskim zborom za vrijeme dok je on presjedao Zborom.

Na pitanje je li očekivao nagradu s jednog hrvatskog sveučilišta s obzirom na oštro protivljenje akademske zajednice novim Pravilnikom o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, Jovanović je kazao:

– Novom se pravilniku protivi dio akademske zajednice i to samo manji dio, a ne cijela zajednica. Istovremeno svi potezi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nailaze na snažnu podršku znanstvenika poput prof. Ivana Đikića, prof. Stipana Jonjića… tako da sam ja uvjeren da su potezi Ministarstva potezi koji rade na izvrsnosti. Ako želimo biti konkurentni u europskom znanstveno-istraživačkom prostoru, onda moramo poticati najbolje, najizvrsnije. I ovo je priznanje dokaz da radimo u tom smjeru – rekao je ministar.

Govoreći na Danu Sveučilišta u Zadru kojim se obilježava 11. obljetnica od obnove prvog modernog visokog učilišta u Hrvatskoj, Jovanović je istaknuo kako je obrazovanje za hrvatsku Vladu na prvom mjestu što se vidjelo i po posljednjim odlukama gdje je u rebalansu proračuna koji je smanjen milijardu kuna, obrazovanje, znanost i sport nije izgubilo niti kune, odnosno dobilo je 40 milijuna kuna više i sve se to ulaže upravo u znanost, jer je ulaganje u obrazovanje i znanost ključ razvoja društva.

– Uvjeren sam da će 5.802 studenta i 546 zaposlenih u 24 odjela Sveučilišta u Zadru vrlo korisno potrošiti 100 milijuna kuna koliko se iz državnog proračuna izdvaja za zadarsko Sveučilište kako za redovnu djelatnost tako i za studentski standard – zaključio je Jovanović.

Rektor Svečilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić naglasio je kako niti jedan projekt Sveučilišta nije bio bez sluha u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

– Promjene u aktualnom znanstvenom diskusru nas ne pribojavaju, jer znanstvena riješenja ne vidimo u snazi monopola jednog znanstvenog područja nad drugim, nego u ujedinjavanju i spajanju znanstvenih snaga bez obzira na momentalne razlike u znanstvenim, ljudskim resursima. Takav stav bi trebao biti i nacionalni gospodarski interes, jer presudna je i nepobitna činjenica da su temeljna podloga humanizaciji odnosa čovjeka prema drugome, prirodi i sebi humanističke društvene znanosti nacionalnog predznaka – rekao je rektor Uglešić nakog čega je pročitao i pismo potpore predsjednika RH Ive Josipovića.

Sustav Bologne na provjeri

– Ministarstvo znanosti donijelo je u zadnjih godinu dana nekoliko bitnih strateških dokumenata koji će iz temelja promijeniti sustav znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Jedan od tih dokumenata je hrvatski kvalifikacijski okvir koji ima jasan zadatak utvrditi greške uvođenja Bologne u Hrvatsku, učiniti Bolognu puno primjereniju s kvalitetnijim rezultatima i ostvariti vezu između obrazovanja znanosti i gospodarstva kako bi svi studenti osigurali nakon studiranja radno mjesto. Mi smo u Ministarstvu znanosti logistika – rekao je ministar.

– Obrazovanje i znanost nemaju stranački predznak. Nagrada je samo znak da smo na pravom putu, a činjenica da dolazi iz grada u kojem je HDZ na vlasti me samo čini veselijim – kazao je ministar Željko Jovanović odgovarajući na pitanje novinara kako komentira činjenicu što je godišnju nagradu rektora Sveučilišta u Zadru Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta primio u gradu koji je utvrda HDZ-a.

Izvor: SD