fbpx

Kardinali skiciraju profil budućeg pape

Na kongregacijama kardinali raspravljaju o tekućim poslovima Katoličke crkve, a nakon što se okupe svi kardinali-izbornici glavni posao bit će im dogovoriti termin početka konklava

Na prvoj općoj kongregaciji kardinala u Vatikanu su se okupila 142 kardinala od njih 207 koliko ih može doći u Rim. Ono što je važnije da je kardinala-izbornika zasad u Rim pristiglo 103 od njih 115 koliko će ih sudjelovati u konklavama i birati novog papu. Većina odsutnih u Rimu se očekivala u poslijepodnevnim, odnosno večernjim satima ponedjeljka. Prva je kongregacija, kako je izvijestio pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi, portekla u “toploj i spokojnoj atmosferi velikog duhovnog zajedništva”.

Njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan, kojega se uvažava kao “papabile” kardinala, uvjeren je da će izbor novog pape biti brz.

– Ovaj tjedan je iznimno važan. Srest ću se sa svom mojom braćom kardinalima i bolje ih upoznati, izjavio je Dolan. No, nadbiskup pariški, kardinal Andre Vingt-Trois, uvjeren je da kardinali neće žuriti.

Kongregacija, a vjerojatno i konklave, bit će obilježena i kontroverzama i skandalima koji potresaju Katoličku crkvu. Najnoviji je slučaj kardinala Keitha O’Briena, nadbiskupa Sv. Andrije i Edinburga koji je 18. veljače Benediktu XVI. podnio ostavku na dužnost zbog “nedoličnog ponašanja”. U nedjelju je O’Brien priznao svoje nedolično “spolno ponašanje” i zatražio oprost od onih koje je povrijedio.

Za kardinale okupljenje u Rimu u ovome je času od sudbine O’Briena vjerojatno ipak važniji intervju kojega je Reutersu dao prefekt Kongregacije za orijentalne crkve, kardinal Leonardo Sandri. Njega se ne smatra favoritom u izboru novog pape, ali njegovu težinu potvrđuje to što ga se spominje na široj listi kardinala koji su “papabili”. U pontifikatu sljedećega pape Crkva se mora otvoriti prema ženama i dati im više pozicije u Vatikanu.

Izvor: Zadarski list