fbpx

Lokomotiva “pregazila” Zadar u nastavku

Šest dana nakon minimalne pobjede nad Lokomotivom na Stanovima, Zadar je doživio poraz u srazu s istim suparnikom na stadionu Maksimir. Utakmicu će najbolje opisati činjenica da je najbolji pojedinac u redovima gostiju bio vratar Tomo Gluić. Da nije bilo njega, Zadar bi bio potučen do nogu.

Prva opasnost za goste stigla je već u 6. minuti, kada je Dinko Trebotić iznenada zapucao po golu s dvadeset metara. Lopta je imala nezgodnu putanju, išla je uz stativu, ali Gluić ipak ju je uspio kratko odbiti. Iste sekunde na “otpatku” se stvorio Mario Šitum, čiji udarac je odletio visoko preko gola. Četiri minuta kasnije isti je igrač nanizao nekoliko Zadrana i izborio sjajnu poziciju za šut u srcu kaznenog prostora. Srećom po goste, Šitum je pucao ravno u odlično postavljenog Gluića. Agresivan pristup i velika pokretljivost Lokomotive odredili su tijek prvih pola sata utakmice. Doduše, Zadrani su u nekoliko navrata došli u situaciju da slože neki opasniji napad, čak su imali i četiri kornera u tom razdoblju, ali to nije značajnije poremetilo raspored snaga na terenu. Jednostavno, domaća momčad bila je puno konkretnija i opasnija. Tako je u 25. minuti Karlo Bručić probio lijevi bok i uputio filigranski preciznu povratnu loptu za Andreja Kramarića, koji je ostao sam kao duh na vrhu peterca. Uslijedio je prizemni udarac iz prve i veliko razočaranje za prvog topnika lige. Naime, Gluićev čudesni refleks Kramariću je uskratio četrnaesti gol u prvenstvu, “ispisavši” pomilovanje za usnule zadarske braniče. Kazna za promašaje mogla je stići Lokomotivu u 29. minuti. Antonio Mršić izveo je korner s lijeve strane, Jurica Buljat vinuo se zrakom, spustio loptu na drugu stativu i iznenadio Denisa Ljubovića koji nije uspio uputiti udarac na gol. Trinaest minuta nakon toga domaći su Zadranima pokazali kako se poentira iz prekida. Trebotić je izveo korner s desne strane, a usamljeni Tomislav Barbarić skočio je na sedam-osam metara, i to po sredini gola, i zakucao loptu pod prečku – 1:0. Činilo se da je taj gol zaključio prvo poluvrijeme. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da su Zadrani brzopotozno usvojili gradivo o uspješnoj realizaciji iz prekida. Mršić je bio izvođač prekršaja s desne strane, odnosno onoga što se u nogometu naziva “skraćeni korner”, a za skretanje lopte u mrežu pobrinuo se Marin Con koji je u 23. minuti ušao u igru umjesto Ivana Šimurine – 1:1.

Drugi dio otvoren je lukavim pokušajem Domagoja Antolića iz slobodnog udarca na lijevoj strani kaznenog prostora. Svi su očekivali centaršut, a on je usmjerio loptu pod prečku bližeg kuta. Na žalost domaćih, Gluić je osujetio njegovu namjeru i vršcima prstiju otklonio opasnost. Nešto kasnije Antolić je raspalio sjajan volej nakon centaršuta s desnog boka. Gluić je jedva odbio loptu u gužvu, a Zadrane je spasio Kramarić. Dok je lopta letjela iznad kaznenog prostora, prvi strijelac lige pokušao ju je rukom skrenuti u mrežu, a sudac Domagoj Ljubičić prekinuo je igru i nagradio ga žutim kartonom. No, u 61. minuti Zadru nije bilo spasa. Ivan Anton Vasilj nepotrebno se poigravao na centru i izgubio loptu, omogućivši Lokomotivi slaganje brzog protunapada. U jednom trenutku činilo se da neće biti velike opasnosti, no tada je Antolić proigrao Ivana Borasa koji je s deset metara ljevicom sprašio loptu u mrežu – 2:1. Konačni nokaut stigao je šest minuta kasnije. Trebotić je snažno pucao s lijeve strane, Gluić je odbio loptu i ostao prepušten na milost i nemilost Kramarića. Naime, opet je izostala pravovremena reakcija gostujućih braniča. Doduše, Gluić je uspio obraniti Kramarićev udarac s pet metara, no bio je nemoćan kada se “otpadak” odbio do Leonarda Mesarića – 3:1. I to je bilo to. U završnih dvadesetak minuta Lokomotiva je rutinski čuvala stečenu prednost, vrebajući priliku za povećavanje prednosti, a to je Zadranima otvorilo prostor za kakve-takve prijetnje. No, jedinu pravu opasnost za domaće u tom je razdoblju predstavljao neprecizan udarca Josipa Ivančića s ruba kaznenog prostora. S druge strane, takav raspored snaga omogućio je Kramariću zabijanje četrnaestog gola u prvenstvu – 4:1.

LOKOMOTIVA – ZADAR 4:1
ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 300. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek) 7. Pomoćnici: Grgić, Berger (obojica Osijek).

Strijelci: 1:0 Barbarić (42′), 1:1 Con (45′), 2:1 Boras (61′), 3:1 Mesarić (67′), 4:1 Kramarić (90′). Žuti kartoni: Kramarić (Lokomotiva), Šimurina, Buljat (Zadar).

LOKOMOTIVA: Picak 6, Boras 7, Barbarić 7, Mesarić 7, Bručić 6,5, Mrzljak 7, Pjaca 6 (od 67′ Martinac -), Trebotić 6,5, Antolić 7 (od 80′ Chago -), Šitum 6,5 (od 77′ Zakarić -), Kramarić 6,5.

ZADAR: Gluić 7, Ljubović 5, Buljat 5,5, Sarić 5, Šimurina, (od 23′ Con 6), Begonja 5, Banović 5,5, Vasilj 5 (od 68′ Heister -), Gržan 5 (od 77′ Surać -), Mršić 5, Ivančić 5.

Izvor: Zadarski list