fbpx

Otočani žele jednakost šansi

Otočanima ne treba olakšati život, treba im jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razviju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabiranjem, ne smije biti prepreka razvoju težnji koji suvremeni čovjek ima, istaknuo je Denis Barić, predsjednik vijeća Otočnog sabora Zadarske županije

Otočni sabor je u hotelu Kolovare održao redovnu godišnju skupštinu. Nazočni predstavnici nekoliko obalnih županija istaknuli su kako je sadašnji zakon u nekim svojim dijelovima dobar, ali se nažalost sustavno i svakodnevno krši, kažu. Smatraju kako bi u izmjenama Zakona o otocima otočani trebali aktivno sudjelovati, jer kako su istaknuli, o sebi moraju sami odlučivati i ne dopustiti drugima da odlučuju o njihovoj sudbini.

– Zakon o otocima je u nekim segmentima dobar, no sustavno i svakodnevno se krši. Smatramo da je jedna od najvažnijih stavki izjednačavanje gospodarstva na otocima s gospodarstvom na kopnu, jer je činjenica da je život na otoku skuplji za 30% u odnosu na onaj na kopnu. Gorući problemi zadarskih otoka je vodovodizacija, prijevoz te trenutačno najaktualniji, prijevoz goriva za osobne potrebe otočana trajektom. Pravilnik o tome je napravljen, samo čeka svoju pravomoćnost. Moram ovom prigodom napomenuti kako otočanima ne treba olakšati život, treba im jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razviju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koji suvremeni čovjek ima, istaknuo je Denis Barić, predsjednik vijeća Otočnog sabora Zadarske županije.

Jedna od točaka dnevnog reda skupštine bila je i donošenje Odluke o proglašenju predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića počasnim članom Otočnog sabora.

Na skupštini Otočnog sabora – udruge za razvitak hrvatskih otoka nazočili su Marko Dražetić, savjetnik ministra poljoprivrede, zadarski župan Stipe Zrilić, dogradonačelnik Darko Kasap, pročelnik Grada Zadra za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić, Nives Kozulić, ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno uređenje, predstavnici otočnih sabora obalnih županija te mnogi drugi.

Savjetnik ministra poljoprivrede, Marko Dražetić istaknuo je kako otočane najviše zanima zaštita njihova poljoprivrednog zemljišta.

– Radi se i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ovih dana ide u saborsku proceduru. U njemu će se posebno voditi računa o ruralnim područjima, dakle i o otocima. Ono što je bitno, zakonom ćemo regulirati određenu problematiku i prilagoditi ga našim otočanima, a što će oni dalje raditi, koliko i što će proizvoditi ovisi jedino o njima. Gorući problemi na otocima danas su preraspodjela zemljišta, uzgoj određenih kultura, maslina, vinove loze te bavljenje stočarstvom jer otočani nemaju kome plasirati svoje proizvode. U svakom slučaju, nastojat ćemo pronaći najbolji način da otočani plasiraju svoje proizvode po prihvatljivim cijenama za kupca i proizvođača. Predstavnici lokalne uprave i samouprave imaju razloga biti zabrinuti i da ne vjeruju kako će novi zakon o otocima drastično promijeniti njihove uvjete života i to je sasvim normalno. Naime, zemljišta se više neće dodjeljivati na način na koji je to bilo do sada, “po babi i po stričevima”, što je itekako važno za “malog” čovjeka. Naši otočani ne trebaju se bojati kako će netko, primjerice iz Zagreba, moći uzeti njihovu zemlju. Oni će uvijek imati prioritet pred došljacima, zaključio je Dražetić.

Izvor: ZL