fbpx

PDV na dnevne novine od 1. srpnja pet posto

Država je još jednom odlučila spustiti stopu PDV-a na dnevne novine i ona bi od 1. srpnja trebala iznositi pet posto. Predložit će to Vlada novim zakonom o PDV-u o kojem će raspravljati na današnjoj sjednici i koji predviđa da se za dnevne novine i časopise koji izlaze svaki dan, a ne služe isključivo za objavu oglasa ili promidžbe, stopa PDV-a spusti sa sadašnjih deset posto na najnižu stopu od pet posto.

Novi zakon o PDV-u predlaže se zbog usklađivanja s EU direktivama i ulaska Hrvatske u Uniju, pa tako više neće biti oslobađanja od plaćanja PDV-a pri uvozu osobnih automobila i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti za hrvatske branitelje. Ukida se i olakšica, odnosno oslobođenje od plaćanja PDV-a što su ga imale vjerske zajednice pri uvoz dobara koja služe za obavljanje vjerskih poslova. Ni samostalni umjetnici više neće biti oslobođeni plaćanja PDV-a, ako njihov prihod prelazi 230 tisuća kuna. Uz to od 1. srpnja porez na dodanu vrijednost neće se plaćati ni za nabavu goriva za brodove koji plove na otvorenom moru.

Uz nove olakšice te one koje su već stupile na snagu početkom godine, a tiču se snižavanja stope PDV-a u ugostiteljstvu, nižih stopa PDV-a na ulja i masti te konzumni bijeli šećer i isporuku vode.

Novina je i to da se od 1. siječnja 2015. godine, po zahtjevu EU-a, počinje plaćati PDV na građevinsko zemljište, što će najvjerojatnije povećati cijenu gradnje novih stanova, pa to znači da će oni biti skuplji i za krajnjeg korisnika.

Izvor: Zadarski list