fbpx

Simbol stradale Škabrnje za buduće naraštaje

Inicijator gradnje bila je UHVDR-a grada Paga, koja je već sudjelovala u gradnji križeva na Kornatima, Sv. Vidu i Malom Lošinju. Sudjelovalo je 150 hrvatskih branitelja i domoljuba

Na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, strateškom položaju u Domovinskom ratu, na mjestu gradnje budućeg memorijalnog centra, u subotu je izgrađen veliki križ u suhozidu.

Frane Oguić, glavni “piketar” i kamenar za podizanje križa, kaže da se zavjetni križ radi srcem i ljubavlju, pa zato nema nikakvih problema. Hvali Nediljka Vlastovića, vještog upravljača zemuničke “kombinirke”, s kojim je prevozio sve potrebno za gradnju križa.

U gradnji križa u suhozidu sudjelovalo je više od 150 hrvatskih branitelja i domoljuba, od toga više od 80 branitelja i mještana s cijelog otoka Paga te članova braniteljskih udruga iz Raba, Lošinja, Novalje, Zadarske županije i Splita, uz pomoć mještana Škabrnje, Prkosa, Nadina i prijatelja. Bili su tu gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, načelnik Kolana Josip Zubović Pipe, ratni zapovjednici Joško Pulja, Mladen Škoda, Danijel Telesmanić Did i Marko Miljanić, Željko Dilber, dožupan Đani Bunja, haesesovac Zdravko Šarić, Željko Šoša, Davor Prtenjača, Jere Zurak, Ljubica Krcić, Zoran Gurlica, Marko Ivković… Ipak, nedostajao je veći odaziv Škabrnjana, dok je general Ante Gotovina, već uobičajeno, opravdao svoj nedolazak. Obred blagoslova predvodio je škabrnjski župnik don Josip Lisica.

Izvor: Zadarski list