fbpx

Sjeverna Koreja se pripremila za raketiranje, prijete napadom na Havaje

Sjeverna Koreja mobilizirala je svoje strateške jedinice te su artiljerija i jedinice obučene za raketiranje u stanju pripravnosti – spremni za napad na američki teritorij, točnije Havaje i Guam, izvijestili su tamošnji državni mediji. Iz Sjeverne Koreje osim prijetnji napadima na američke vojne baze diljem azijsko-pacifičke regije stižu i nove prijetnje napadima na Južnu Koreju.

Unatoč uspješnom testiranju rakete dugog dometa u prosincu prošle godine, većina stručnjaka vjeruje da je Sjeverna Koreja “godinama daleko” od proizvodnje raketa koje bi uspjele doseći kontinentalni dio SAD-a, prenosi AFP. Havaji i Guam također su izvan dosega raketa srednjeg dometa, ali bi Sjeverna Koreja njima mogla napasti američke vojne baze u Južnoj Koreji i Japanu.

Nove prijetnje iz Sjeverne Koreje stigle su svega nekoliko dana od objave da su Južna Koreja i SAD sklopile pakt o tome kako kreću u zajedničku vojnu akciju počne li Sjeverna Koreja s bilo kakvim provokativnim akcijama. Raniji je sporazum angažman SAD-a uključivao tek kod sukoba velikih razmjera, ali po novom SAD može reagirati čak i kod manjeg prekograničnog raketiranja.

Izvor: Index.hr