fbpx

Slijedi li navala na Hitnu?

Ovog trenutka ukoliko bi došlo do ukidanja tih dežurstava mi bismo, odnosno naši osiguranici, bili bi u velikoj neprilici, istaknuo je dr. Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije dodajući kako je to jedno veliko iznenađenje za sve i samo dio daljnjih restrikcija u zdravstvu

Nakon najave kako od 1. travnja građani ostaju bez zdravstvene zaštite tijekom vikenda i blagdana jer od tog datuma Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje više neće plaćati naknadu liječnicima, oglasili su se nadležni u Zadarskoj županiji i Domu zdravlja.

Od 1. travnja plaćanje naknade liječnicima za rad vikendom i blagdanom HZZO prebacuje na trošak županija, odnosno jedinica lokalne samouprave čija su sredstva proračunima već unaprijed određena te su naknadni izdaci nemogući ili barem teško izvedivi.

Po najavama, Zadrani bi trebali ostati bez liječnika obiteljske medicine, pedijatara i stomatologa, koji su u prostorima zadarskog Doma zdravlja bili na usluzi pacijentima u neradne dane čime se htjelo rasteretiti Hitnu. No kako doznajemo od dr. Josipa Kraljića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije ukidanjem tih dežurstava bi se opteretila Hitna medicinska pomoć.

– Imali smo liječnička dežurstva subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro i poslijepodne te blagdanima i pred blagdane poslijepodne. Subotom ujutro nije bilo potrebe za pedijatrijskim timom jer su odabrani pedijatri normalno odrađivali te jutarnje smjene. Upravo ta dežurstva koja su bila organizirana subotom i blagdanom poslijepodne te nedjeljom ujutro i poslijepodne, ugovorena kao “posebna dežurstva” iznosila su 150.000 kuna godišnje za obiteljsku medicinu, a isto toliko za pedijatriju što je bilo nedostatno te smo uz napor ustanove te Grada (80.000 kuna) i Županije (40.000 kuna) uspjeli organizirati i neophodne pedijatrijske timove uz sudjelovanje bolničkih liječnika. U pedijatrijskom dežurstvu nam se izmjenjuje pet-šest liječnika koji obavljaju veliki posao uz veliki napor, a za relativno malu naknadu. Stoga im čovjek nema što reći, osim hvala za ono što oni rade i nastoje odraditi. U obiteljskoj medicini su nam u tim dežurnim ambulantama liječnici koji su pri Domu zdravlja, jer koncesionari nemaju interesa za to te nam je jako teško organizirati ta dežurstva, sve je manje liječnika pri Domu zdravlja, kazao je Kraljić.

Dodao je kako je županijski proračun definiran, mogućnosti su ograničene dok je županijski višak prihoda odavno raspoređen, jednako kao i višak prihoda ustanova od protekle godine.

Izvor: Zadarski list