Svake godine u Zadarskoj županiji od raka dojke umre do 40 žena

Pozivamo sve žene rođene od 1943. do 1963. godine ukoliko nisu dobile poziv da se jave na besplatni broj telefona 0800 200 157 putem kojeg će dobiti termin za mamografiju bez uputnice, besplatno i bez čekanja, istaknula je Ljilja Balorda, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Naime, žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Ove godine se provodi već treći ciklus tog programa te pozivamo sve žene rođene od 1943. do 1963. godine ukoliko nisu dobile poziv da se jave na besplatni broj telefona 0800 200 157 putem kojeg će dobiti termin za mamografiju bez uputnice, besplatno i bez čekanja. Termin se dobije za nekoliko dana, istaknula je Ljilja Balorda, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju, na Narodnom trgu u povodu Dana narcisa.

– Svake godine na području Zadarske županije imamo od 110 do 120 novooboljelih žena od raka dojke. Uz to, svake godine na našem području od 20 do 40 žena umre od te bolesti. Unatoč tim podacima u Zadarskoj županiji bilježi se pad smrtnosti od raka dojke čemu je zasigurno doprinijelo rano otkrivanje te bolesti. Ukoliko se nisu pojavile metastaze šanse za izliječenje iznose oko 95%. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nudimo i psihološku potporu za sve oboljele od raka dojke, ali i za članove njihovih obitelji koji se teško nose sa svjesnošću o postojanju te teške bolesti. Ukoliko smatraju da im je psihološka potpora potrebna, a u najvećem broju slučajeva jest, mogu nam se javiti u poslijepodnevnim satima od ponedjeljka do četvrtka u sklopu ambulante za mentalno zdravlje, ističe Balorda.

U povodu Dana narcisa odvijalo se i prikupljanje dobrovoljnih priloga za poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena, te uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je još izlječiv. Cilj ovogodišnje akcije bio je i promocija kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu terapiju, a sve u sklopu lobiranja za donošenje Nacionalnog programa liječenja raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15 – 20 posto.

Izvor: Zadarski list