fbpx

Velika je subota – vjernici u tišini i molitvi čekaju Uskrs

Velika je subota – posljednji dan svetog trodnevlja. Prema kršćanskom vjerovanju, dan je to Isusovog počinka u grobu, dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

“Dan je tišine i molitve. Isus leži u grobu, a vjernici se u molitvi i postu prisjećaju njegove muke i smrti”, kaže pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinšćak

“Velika subota je vrijeme kada Crkva u tišini promatra Isusov grob. Vjerujem da će mnogi vjernici poći prema crkvama i pokloniti se Isusu u grobu, gdje će biti u molitvi i razmišljanju o prolaznosti života, tražiti svoj smisao u Božjem grobu”, kaže Budinšćak.

Na veliku subotu vjernici ukrašavaju pisanice. Širom Hrvatske različiti su običaji kojima se vjernici pripremaju za Kristovo uskrsnuće.

“U Prigorju i Međimurju pripremaju se krijesovi za subotnju noć te se potom pale. To je i simbolika: svjetlo vatre pobjeđuje noć i nagoviješta da je Krist uskrsnuo. U Primorju su znali ići čestitari nakon vazmenog bdijenja s križem od kuće do kuće gdje bi ih domaćin dočekao i pozdravio, a oni bi poljubili križ i nagovijestili da je Isus uskrsnuo”, kaže Budinšćak.

U kućama se čiste i ognjišta, a u pojedinim krajevima Hrvatske ukućani su se nekad umivali i svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Izvor: Index.hr