fbpx

HYPO AFERA: Kalmetin bliski suradnik Zdenko Zrilić na popisu osoba osumljičenih za sudjelovanje u malverzacijama s kreditima Hypo Alpe Adria banke

Austrijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv 112 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u malverzacijama s kreditima Hypo Alpe Adria banke. Pod lupom istražitelja je i zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić koji je uz pomoć Hypo banke, pisali su mediji, sudjelovao u privatizaciji većine zadarskih poduzeća. Taj je poduzetnik nekada bio i savjetnik Hypo banke. Zrilića prate razne afere, od one o povezanosti s Günterom Striedingerom, bivšim članom uprave Hypo banke, preko bliskih odnosa s bivšim HDZ-ovim ministrom Božidarom Kalmetom

Srbijanski list Kurir došao je do tog popisa, a na kojem se nalazi i nekoliko hrvatskih poduzetnika. Pri vrhu je umirovljeni general Vladimir Zagorec koji služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Na listi je i njegov poslovni partner Roman Binder koji je bio direktor pet Zagorčevih tvrtki. Kao poslovni partner generala Zagorca, Binder se počinje se spominjati krajem siječnja 2002. kada su postali suvlasnici tvrtke Molteh registrirane na zagrebačkoj adresi Hatzova 1. Na istoj adresi nalaze se i firme PZ Ulaganja te Hvar Građenje u kojima se Zagorec ne spominje već je kao direktor naveden samo Roman Binder te tvrtka Martinovka Građenje.

Austrijski istražitelji su na popis osumnjičenih stavili i slovenskog biznismena Miru Oblaka, bivšeg suvlasnika hotela Adriatic Kempinski u Savudriji i jedanog od velikih klijenata austrijske Hypo grupe. Njega je bivši šef Hypa Wolfgang Kulterer optužio da je zajedno s bivšim članom Uprave Günterom Striedingerom na savudrijskom projektu utajio 10 do 15 milijuna eura. Oblak je te navode odbacio.

Pod lupom istražitelja je i zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić koji je uz pomoć Hypo banke, pisali su mediji, sudjelovao u privatizaciji većine zadarskih poduzeća. Taj je poduzetnik nekada bio i savjetnik Hypo banke. Zrilića prate razne afere, od one o povezanosti s Günterom Striedingerom, bivšim članom uprave Hypo banke, preko bliskih odnosa s bivšim HDZ-ovim ministrom Božidarom Kalmetom, do poslova s Vladimirom Zagorcem. Na popisu je i kontroverzni poduzetnik Bruno Orešar kojeg u posljednjih nekoliko godina prate brojne afere, od Jadrankamena do Hotela Novi u Novom Vinodolskom. Projekt Hotela Novi Orešar je pokrenuo 2004. godine s arhitektom Goranom Širolom. I Širola se nalazi na popisu osoba koje su u fokusu austrijskih istražitelja. Orešarovo i Širolino partnerstvo završilo je u svađi, a Orešar je bio u sporu s radnicima, gradom i Hypo bankom kao financijerom.

Popis svih 112 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u malverzacijama s kreditima Hypo Alpe Adria banke:

Izvor: poslovni.hr