fbpx

Izronili boce, gume, kante i bicikl!

Učenici dvanaest zadarskih škola sudjelovali su u jučerašnjoj akciji čišćenja koja se odvijala od Morskih orgulja pa do plaže Kolovare. Čišćeno je podmorje, ali i plaža, a među izvađenim otpadom našlo se uistinu svašta – od bicikla pa do paketa kataloga koje je netko odbacio, valjda u nedostatku radničkog entuzijazma.

Praksa je išla tako da su ronioci (Interventna policija Zadar, RK Sveti Roko, RK Zadar, Ronilački centar Zadar sub, Arheološki muzej Zadar) iz mora donosili otpad nakon čega su ga učenici odnosili u kontejnere zadarske Čistoće postavljene na tri punkta, dva na Obali kralja Petra Krešimira IV. i jedan na Kolovarama.

– Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode, odnosno zaštite okoliša pa tako u njoj sudjeluju učenici prvih i drugih razreda srednjih škola, te osmih razreda osnovnih škola, pojasnila je koordinatorica projekta za PU zadarsku Sadra Jurinčić Poljak.

Odmah po početku akcije, na obalu pored Pozdrava Suncu izvučen je bicikl, novije proizvodnje, no njega su su zbog podužeg boravka na morskom dnu već prekrile alge, a do kontejnera su ga donijeli učenici Ekonomsko-birotehničke škole Mateo Buovac i Ante Radobuljac.

Aktivno je bilo i na plaži Kolovare, gdje su zelene površine uz pomoć udruge Eko Zadar čistili učenici osnovnih škola, a sudjelovali su i djelatnici PU zadarske koji su učenicima predstavili svoje pse za traganje i napad, vozilo za presretanje te testove za detekciju droga i alkohola.

Izvor: ZL