fbpx

Ne spremajte jakne: Zima će se rastegnuti sve do kraja svibnja!

Ovo je trebala biti godina ‘solarnog maksimuma’, odnosno vrhunac 11-godišnjega ciklusa solarne aktivnosti. No, već je travanj, a solarna je aktivnost relativno niska

Ne spremajte jakne i naoružajte se strpljenjem. Sredinom travnja će nas kratko grijati sunce i temperature oko dvadesetak stupnjeva, no potom će ‘celzijevci’ ponovo pasti u minus, pa nije nemoguće da praznik rada dočekamo u debelim jaknama i na sanjkama!
Štoviše, možda po prvi puta pahulje u nizinskim krajevima Hrvatske vidimo i u lipnju!
Rezultat je to nevjerojatno niske sunčeve solarne aktivnosti, te gotovo potpunog izostanka solarnih baklji.
O tome su nas znanstvenici NASA-e već izvijestili početkom ožujka, međutim sada su i sami zatečeni time da se u međuvremenu nije ništa promijenilo.
– Ne dolazi kraj svijeta i ne treba paničariti, nije da se zvijezda naglo počela gasiti, ali ovakav fenomen nije viđen u povijesti čovječanstva. Ovo je trebala biti godina ‘solarnog maksimuma’, odnosno vrhunac 11-godišnjega ciklusa solarne aktivnosti’ – pojasnio je NASA-in vodeći klimatolog John Warden, pa dodao:
– Solarna toplina je već trebala inicirati početak proljetnog ciklusa, međutim nije. Prema aktualnim satelitskim toplinskim kartama, Zemlja se nalazi otprilike na sredini veljače. Još pokušavamo shvatiti čemu to pripisati, ali ne treba brzati sa zaključcima o ledenom dobu ili reći da su to nekakve posljedice globalnog zatopljenja.

Izvor: 24sata