fbpx

NIJE KRIZA VEĆ LOPOVŠTINA – Razmjer pljačke u Sanaderovoj eri: Da prodamo sve hrvatske tvrtke ne bismo vratili ni pola ukradenog!

Za mandata bivšeg premijera, kojemu se upravo sudi za slučaj Planinska, u raznim Je malverzacijama ukradeno oko 28 milijardi kuna. Da u ovom trenutku Hrvatska proda sve tvrtke u svom vlasništvu, osim strateških, dobila bi tek 8,5 milijardi kuna.

Ukoliko bi hrvatska Vlada odlučila prodati sve tvrtke u većinskom ili manjinskom državnom vlasništvu, kako to uostalom i predviđa Nacrt strategije upravljanja državnom imovinom, ne bi vratila ni trećinu vrijednosti ukradene državne imovine za vrijeme mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, kojem se upravo sudi za slučaj Planinska. Sedamnaest milijuna kuna provizije od prodaje državne zgrade, koliko mu je, prema vlastitom priznanju, u kartonskoj kutiji odnio bivši HDZ-ov saborski zastupnik, mesar Stjepan Fiolić, tek je kap u moru ‘zamračenog’.

Analitičari naime procjenjuju da financijska šteta državnom proračunu, poduzećima i državnoj imovini za šest godina vladavine bivšeg premijera premašuje 28 milijardi kuna. Konzultantska kuća Roland Berger izračunala je da bi se prodajom svih vlasničkih udjela u petstotinjak državnih poduzeća (osim onih u 23 posebno važna za funkcioniranje zemlje) zaradilo oko 8,5 milijardi kuna. Znači, manje od trećine vrijednosti koja je prema optužnicama završila u privatnim džepovima Sanadera i njegove političke oligarhije.

sanader_kalmeta_be_349603S1

Gdje su nestale milijarde, pitajte HDZ-ove dečke
Ti izračuni, iako u mnogočemu površni i upitne metodologije, zapravo su bili jedini pokušaj da se aritmetički pobroje štetne posljedice Sanaderova načina upravljanja državom. Pa je tako pobrojeno 60-ak raznih afera s negativnim financijskim posljedicama od 2003. kad je Sanader došao na vlast do 2009. kad je podnio ostavku.

Tu su tako, uz ono što je Sanader direktno spremio u džep i jedanaest privatizacijskih procesa s nanesenom štetom od 16,6 milijardi kuna, namješteni natječaji javne nabave vrijedni 36 milijardi kuna te malverzacije u javnim poduzećima koje su porezne obveznike stajale otprilike 22 milijarde kuna.

Usporedbe radi, za sve mirovine u Hrvatskoj se godišnje iz budžeta izdvaja oko 40 milijardi kuna.

Braniteljeske mirovine u kutiji mesnice Fiolić
Neke su od tih afera već i obuhvaćene kazneno-pravnim postupcima, a za neke optužen je i Sanader osobno. Ipak, bilo bi pogrešno zaključiti kako je sav taj ukradeni novac završio u džepovima Sanadera, njegovih suradnika i prijatelja. Znatan dio završio je ipak u ekonomiji – džepovima dijela hrvatskih građana, raznih interesnih skupina čiju je naklonost Sanader navodno kontinuirano kupovao nerealnim transferima javnog novca.

– Žao mi je što je do svega ovoga došlo. Žao mi je što sam ušao u Sabor. Osramoćen sam ja, moja obitelj i tvrtka – kazao je Fiolić nakon što je prvog dana suđenja u slučaju Planinska detaljno posvjedočio kako je Sanaderu u kartonskoj kutiji odnio milijun eura i deset milijuna kuna provizije.

O kojem se iznosu radi ilustrira podatak da primjerice braniteljske mirovine mjesečno državni budžet koštaju oko 500 milijuna kuna. Sa sedamnaest milijuna kuna, koje je Sanader, kako kaže Fiolić, iz njegove kutije prebacio u svoj sef moglo se ljudima koji su riskirali život kako bi obranili ovu zemlju isplaćivati mirovine čak 8 mjeseci i još bi novca i ostalo.

Ostale bi u hrvatskom vlasništvu najvjerojatnije i Croatia osiguranje i HPB da pljačke ‘sanaderovaca’ nije bilo. Linić za Croatiju osiguranje, rekao je sam, namjerava dobiti tek oko milijardu kuna, a za HPB znatno manje. Dvadeset i osam puta toliko, prema optužnicama, ‘maznuli’ su Sanader i njegovi dečki. Da nisu, Milanović i ekipa bi možda bili manje brzi na okidaču kada je riječ o prodaji svega hrvatskog.

Izvor: dnevno.hr