fbpx

Ove godine prijavljeno više ekstradjevičanskih maslinovih ulja

Prvi Dani masline, koji su organizirani 1999. godine, okupljali su maslinare samo iz Zadarske županije, a danas obuhvaćaju cijelu jadransku Hrvatsku

Pobjednici najtransparentnije hrvatske uljarsko-maslinarske manifestacije, zadarskih Dana masline, bit će proglašeni danas u 18 sati u hotelu Kolovare. Petnaeste po redu Dane masline otvorio je jučer zadarski župan Stipe Zrilić. Dane masline organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, a ovogodišnji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH-a Ive Josipovića. Novost ove godine jest da je posebna komisija odlazila u konobe i podrume maslinara po uzorke po čemu je ova manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj. Zbog toga je zaslužila epitet najtransparentnija.

Ove godine prijavljeno je 202 uzorka maslinovih ulja iz svih jadranskih županija, osim iz Dubrovačko-neretvanske. Jedan uzorak stigao je i iz Sisačko-moslovačke županije. Čak sedamdeset i pet posto pristiglih uzoraka je ekstradjevičanske kvalitete, što je rekord manifestacije. Osamnaest posto uzoraka je djevičanske kvalitete, a sedam posto je lampante, to jest nejestiva. Zabilježen je trend rasta ulja ekstradjevičanske kvalitete.

– Ove godine imamo porast od deset posto ekstradjevičanskih maslinovih ulja u odnosu na lani. Ovaj podatak svjedoči da su Dani maslina ispunili svoj cilj, a to je porast kvalitete maslinova ulja. To je za nas iznimno bitno, jer sutra kada uđemo u EU nećemo moći konkurirati količinama već samo kvalitetom, rekao je predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Benito Pucar.

Pucar je podsjetio kako su prvi Dani masline, koji su organizirani 1999. godine, okupljali maslinare samo iz Zadarske županije, a danas obuhvaćaju cijelu jadransku Hrvatsku. Cilj je to koji je ostvaren još prije nekoliko godina kada je Udrugom presjedala Jelena Gulan. Župan Zrilić iduće godine očekuje još više.

– Mi ove godine ulazimo u EU. Nadam se da će iduće godine na Danima masline biti i maslinari iz drugih mediteranskih zemalja, kaže Zrilić.

Zrilić je podsjetio kako Zadarska županija pomaže razvoj maslinarstva i da se na prostoru naše županije nalazi 900.000 prijavljenih stabala maslina na površini od 3.600 hektara. U maslinarstvo ulaže i Grad Zadar kako kaže dogradonačelnik Darko Kasap. On ocjenjuje da je osnivanje Odjela za poljoprivredu i otoke Grada Zadra prije četiri godine bio pun pogodak. Potvrdio je to podatkom da je u posljednje tri godine na području Zadra posađeno 84 hektara novih maslinika i obnovljena dva hektara starih.

 Izvor: ZL