fbpx

Preminula Marija Žuvanić

18. travnja 2013. umrla je Marija Žuvanić, vanjska suradnica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Svoje rano djetinjstvo provela je u Obrovcu učeći od svoje bake sve tajne vezilačkog umijeća Bukovice koje je postalo njena trajna životna inspiracija. Kamen i siromašna zemlja, ali i raspjevanost boja i ornamenata u tekstilu, tj. vezu, dale su sklad njenoj osobnosti. 1996. počinje surađivati s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar, a ubrzo i s Gradskim muzejom Šibenik. Izrada replika svečane zadarske varoške nošnje iz 2. polovice 19. st., replike šibenske ženske i muške nošnje s kraja 19. st., nekoliko tekstilnih restauratorskih zahvata na nošnji iz fundusa Etnološkog odjela, rekonstrukcija nošnje iz Kali na otoku Ugljanu, pomoć KUD-ovima u izradi nošnje pokazali su njenu profesionalnost koja je izrasla iz samostalnog cjeloživotnog izgrađivanja vezanog uz tekstilno rukotvorstvo i svijest o vrijednosti baštine. U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vodila je nekoliko godina Malu školu veza prilagođenu djevojčicama nižih razreda osnovne škole.

Nakon Male škole veza slijedile su radionice izrade zalistavca, prsnog plastrona karakterističnog za jadranski dio sj. Dalmacije te četverokuke, veza karakterističnog za dinarsko područje sjeverne Dalmacije, za polaznice različite dobi. Kroz ovaj rad otkrila je i svoj smisao za pedagoški rad. Rezultat njenog bavljenja vezom sjeverne Dalmacije su priručnici Zalistavac i Četverokuka, nastali prvenstveno na temelju građe koja se čuva u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar. Ovi priručnici postaju trajni putokaz u svladavanju vezilačkog umijeća sjeverne Dalmacije.

Gospođa Marija Žuvanić uspjela je izraziti svoje talente i pokazati nam da djelovanje iz vlastitog središta interesa i ljubavi daje najbolje rezultate.

Izvor: ZL