fbpx

Sprema se privatizacija Croatia Airlinesa?

Nakon dokapitalizacije Croatia Airlinesa, Vlada razmišlja i o privatizaciji našeg zrakoplovnog prijevoznika. No, najvažnije je provesti do kraja plan restrukturiranja, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

“Vlada je završila dokapitalizaciju kao ‘state aid’, državnu pomoć što znači da program restrukturiranja, nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja, može ići u punu funkciju. On iziskuje uštede, a plan restrukturiranja je kao po knjizi – suglasan europskim pravilima”, rekao je Hajdaš Dončić navodeći usporedbe s tvrtkama Malta Air ili Air Cyprus kao primjere sličnog restrukturiranja. Alternative nema, kaže Hajdaš Dončić, a Croatia Airlines mora osigurati polovicu novčanih sredstava od iznosa državne potpore. Nakon toga slijede, kako kaže, prave kompenzacijske mjere.

“Prave kompenzacijske mjere moraju se ostvariti bilo kroz prizemljivanje jednog dijela zrakoplova, bilo kroz ukidanje jednog dijela linija. Mi se u ovom trenutku borimo za očuvanje statusa Croatia Airlines. Vjerujem da je svim zaposlenicima u interesu da imaju tvrtku u kojoj će nastaviti raditi što znači da se određena materijalna prava moraju smanjiti”, kaže Hajdaš Dončić. Novinare je zanimalo hoće li Croatia Airlines ostati u hrvatskom vlasništvu ili će nacionalni operater ubrzo prestati biti nacionalni.

“Mi smo ovom porukom, ‘state aidom’, dokapitalizacijom pokazali da nam nije stalo da Croatia Airlines otiđe u stečaj. Mi želimo tvrtku sačuvati. Hoćemo li mi nju sačuvati u nekakvom obliku suvlasništva ili vlasništva, jedan dio će uvijek ostati dominantno hrvatski”, zaključio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izvor: Index.hr