fbpx

Švedski kralj i kraljica posjetit će Zadarsku županiju

Njegovo Veličanstavo Kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia u Zadarskoj će županiji obići Muzej stakla, sudjelovati u raspravi o očekivanjima regije od ulaska u EU u Zadarskoj županiji i posjetiti Eko vinariju Šime Škaulja u Nadinu

Njihova Veličanstva švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia po pozivu predsjednika RH-a Ive Josipovića i supruge mu Tatjane Josipović bit će u državnom posjetu Hrvatskoj od 16. do 18. travnja, stoji u najavi Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Zagrebu.

Za nas u Zadru bitno je kazati da posjet obuhvaća i Zadarsku županiju. Švedsku Vladu predstavljat će ministar vanjskih poslova, dobro nam znani Carl Bildt i ministrica okoliša Lena Ek. Svrha posjeta je produbljenje i intenziviranje postojećih, izvrsnih odnosa Švedske i Hrvatske, koja postaje 28. članica EU.

Kralj Carl XVI. Gustaf će ove godine proslaviti 40 godišnjicu na čelu Švedske. Kraljevski par ima troje djece: krunsku princezu Victoriju, princa Carla Philipa i princezu Madeleine.

Očekuje se doprinos jačanju odnosa s Hrvatskom kao novim partnerom u EU, novi trgovinski partner i kao aktera u balkanskoj regiji, a koja ima visoki prioritet u švedskoj vanjskoj politici. Posjet uključuje bilateralne susrete s hrvatskim ministrima za vanjsku politiku i okoliš.

Kao dio državnog posjeta “Bussines Sweden” (bivša Trgovačka komora) vodi istaknuto poslovno izaslanstvo s više od 20 vodećih švedskih tvrtki. Izaslanstvo uključuje, između ostalog tvrtke Ericsson, Securitas, Volvo, Saab, EKN, Fortum i Electa. Gotovo 60 švedski tvrtke trenutačno radi u Hrvatskoj i švedski izvoz je 1,5 milijarda švedskih kruna godišnje.

Oko 135.000 švedskih turista posjećuje Hrvatsku svake godine, a 35.000-40.000 Hrvata živi u Švedskoj.a

Preliminarni program posjeta predviđa dolazak NJ. V. u utorak 16. travnja i prijam u Predsjedničkim dvorima. Uključuje i sastanak s Premijerom i Vladom RH-a te posjet Ateljeu Meštrović. U srijedu 17. travnja posjetit će Sveučilište u Zagrebu i susret će se sa studentima švedskog jezika, potom će obići tvrtku Ericsson Nikola Tesla (1.600 zaposlenih). Kralj i Predsjednik sudjelovat će na ekonomskom seminaru o Hrvatskoj, kao novoj članici u EU i o Švedskoj, kao poslovnom partneru.

U vrijeme kad kraljevski par bude boravio u Zadarskoj županiji poslovna delegacija, na čelu s ministricom okoliša posjetit će Rijeku i upoznati se s lučkim infrastrukturnim projektima.

Izvor: ZL