fbpx

Vrh HDZ-a: U izbornoj noći za EU pripreman puč protiv Karamarka

Poruka terenu: Prekinite čarke, važan je svaki član, neće se ovaj rezultat preslikati na lokalne izbore

Da je u nedjelju navečer HDZ prošao loše na izborima za Europarlament, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio bi izložen otvorenoj kritici, od njega bi se zahtijevala ostavka, vodstvo stranke preuzeo bi jedan od članova predsjedništva stranke koji bi vodio stranku do jeseni, kada bi bili organizirani izvanredni stranački izbori! Takve informacije dolaze od izvora bliskog središnjici stranke. Te izborne noći, da se dogodio izborni kolaps stranke, pred okupljene novinare, uz najveću moguću medijsku pažnju (u središnjici je u izbornoj noći bilo 70-ak akreditiranih novinara), istupio bi (barem) jedan od visokopozicioniranih iz stranačkog vrha te zatražio hitnu demokratizaciju stranke. Plan je to koji se izjalovio zbog neočekivanog izbornog uspjeha pa je planirani “puč” onemogućen.

Neuvjerljivi Gredelj

Isti izvor navodi da je i otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, u kojemu “anonimni članovi HDZ-a” traže “bolji, demokratičniji i slobodoumniji HDZ” i koje je poslao odvjetnik Vladimir Gredelj, a koje je obišlo sve novinske redakcije u zemlji uoči euroizbora, bio dio planiranog udara na aktualni vrh. Budući da je akcija propala zbog osvojenih 6 mandata HDZ-a, Gredelj je potom sazvao neuvjerljivu presicu u ponedjeljak te novinarima ustvrdio da se radilo o nezadovoljstvu općinskog HDZ-a Konavala (!?).

Naprotiv, radilo se, prema istom izvoru, o pripremanoj akciji u kojoj je “Gredelj bio uključen u pripremanje puča, zajedno s vodstvom HDZ-a jedne županijske organizacije iz središnjeg dijela Hrvatske”. Izvor iz središnjice tvrdi da ima saznanja “jačih od indicija” da su rezultate akcije pozorno pratili i neki od gubitnika iz bivšeg vodstva stranke te su bili spremni i osobno se uključiti u akciju “spašavanja HDZ-a od Karamarka”. “Sutra pada Karamarko, X vodi stranku do rujna”, stajalo je, navodno, u jednoj od prepiski između zainteresiranih hadezeovaca.

– Ove “nadobudne i nestrpljive osobe” vjerovale su anketama prema kojima će HDZ doživjeti najgori izborni rezultat, a nisu, poput nas “iskusnih hadezenjara”, znali da u uvjetima smanjene izlaznosti HDZ uvijek postiže bolje rezultate – tvrdi još jedan od izvora bliskih vrhu stranke. Večernji doznaje da stranački vrh okupljen oko Karamarka neće dramatizirati ovu situaciju, vođen interesom da stranka ne upropasti svoje šanse na predstojećim lokalnim izborima. – Karamarkov vrh nije u euforiji i svjestan je da se povoljan rezultat s ovih izbora nikako i ni po čemu ne može “sam po sebi” preslikati i na lokalne izbore, svjesni su da je na nekim važnim mjestima poput Zadra ostvaren lošiji rezultat, a SDP ima bolji.

Tako je i u Splitu SDP ostvario bolje rezultate od HDZ-a premda se primjerice Kerum uopće nije natjecao. Stranački vrh, dakle, veseli rezultat u Dubrovniku, Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, ali ih čudi poraz u Splitu.

No to što neće biti obračuna s “pučistima” ne znači da se unutar vodstava organizacija neće zaoštriti. Izborni stožer i lideri okupljeni oko Karamarka daju svim lokalnim i šefovima županijskih organizacija HDZ-a jednaku šansu. Svi će dobiti maksimalnu pomoć i servis (stručnjaka) iz središnjice stranke, ali će svi lokalni i županijski lideri ujedno biti i osobno odgovorni za izborne rezultate. Snosit će, dakle, i posljedice. – Nećemo više tolerirati da neki i 10 puta gube izbore, a ostaju i dalje na vrhu – kaže izvor. – Oni koji su bili spremni staviti Karamarkovu glavu na panj, sada moraju biti isto tako spremni staviti svoju ako postignu loš rezultat – dodaje. Naravno, neće se tražiti nemoguće od lokalnih šefova, ali se od svih očekuje da se “dobro oznoje u kampanji” jer će im “šefovanje” ovisiti o pokazanom zalaganju. U skladu s ovim stavovima iz središnjice se svima na “terenu” poručuje da trenutačno treba prekinuti bilo kakve sporove oko “kadroviranja”, prekinuti unutarstranačke čarke te maksimalno angažirati sve ljude “bez obzira na to za koga su glasali na unutarstranačkim izborima i koji im se od ljudi iz vrha stranke više sviđa”.

Važan svaki glas

Karamarkov vrh, naime, ne gubi iz vida da je “HDZ pobijedio s manje od 1 posto razlike u odnosu na SDP, sa samo 6 tisuća glasova više i svaki nam je čovjek i njegov glas važan”, glasi poruka iz vrha stranke koji očito ovako nalaže i opću mobilizaciju svog članstva i simpatizera.

O RUŽI TOMAŠIĆ

Manje je ekstremna od V. Pusić

Ruža Tomašić zaslužila je svoj mandat, a to je i dokaz da je HDZ dobro koalirao, drže u stranačkom vrhu HDZ-a. – Što se njezina ekstremizma tiče, predodžba o tome počiva na neistinitom prenošenju njezinih riječi izvađenih iz konteksta. No ona je svakako manje ekstremno desno no što je primjerice Vesna Pusić ekstremno lijevo. Za uspjeh Ruže Tomašić zaslužan je i premijer jer se bavio njome umjesto svojim poslom – kažu u vrhu HDZ-a.

Izvor: Večernji list