fbpx

14-godišnjakinja se ubila zbog ruganja i pijane snimke: Facebookovi zaposlenici bi se mogli naći pod istragom

Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu o smrti 14-godišnje Caroline Picchio koja je u siječnju počinila samoubojstvo skočivši kroz prozor u Novari u sjevernoj Italiji.

Istraga obuhvaća i poslovanje Facebooka, tj. postavlja pitanje kako je ta društvena mreža dopustila objavu uvredljivih i podrugljivih statusa o tinejdžerici koja je zbog toga odlučila prekinuti vlastiti život.

Naime, na Facebooku je objavljena snimka snimljena u kupaonici tijekom tuluma na kojemu izgleda pijano i neuredno. Skupina dječaka od 15 do 17 godina koji su objavili snimku i rugali se 14-godišnjoj djevojčici bili su prijatelji njezina bivšeg dečka koji ju je navodno uvrijedio na Facebooku nakon što ga je ostavila.

“Nije li ti dosta? Natjerao si me da platim previše puta”, napisala je u poruci koju su istražitelji pronašli u njezinoj sobi. Prije nego što se ubila na Facebooku je napisala “Oprostite mi ako nisam snažna, ali ne mogu više.”

“Talijanski zakon zabranjuje maloljetnicima potpisivanje ugovora, a Facebook sklapa ugovore s njima o njihovoj privatnosti, bez znanja njihovih roditelja”

Talijanska udruga roditelja je već podnijela tužbu u Rimu izravno protiv Facebooka zbog uloge u poticanju na samoubojstvo. “Ovo je prvi slučaj da je skupina roditelja podnijela takvu tužbu protiv Facebooka u Europi. Talijanski zakon zabranjuje maloljetnicima potpisivanje ugovora, a Facebook sklapa ugovore s njima o njihovoj privatnosti, bez znanja njihovih roditelja”, rekao je šef udruge Antonio Affinita.

Nadležni tužitelj iz Novare Francesco Saluzzo rekao je da ne odbacuje mogućnost istrage zaposlenika Facebooka. Za Daily Telegraph je rekao da istražuje kako je snimka danima ostala na Facebooku iako su Carolinini prijatelji zatražili da se ukloni.

“Facebook formalno nije pod istragom, ali teoretski bismo mogli istražiti zaposlenike koji nisu odgovorili na zahtjev za uklanjanje uvredljivih sadržaja”, rekao je.

Affinita je rekao i da je smrt 14-godišnje Caroline Picchio “kap koja je prelila čašu”, nakon što je prošle godine 15-godišnji učenik iz Rima izvršio samoubojstvo kada je na Facebooku objavljeno da je homoseksualac.

Izvor: Index.hr