fbpx

Cijena međunarodnog zajma: Portugal otpušta 30 tisuća javnih službenika

Teški dani čekaju zaposlene u portugalskim javnim službama.

Kako je to kad Europska unija diktira uvjete osjetit će i Portugalci. Dobna granica za odlazak u mirovinu bit će im podignuta na 66 godina, a bit će otpušteno i trideset tisuća javnih službenika. To su uvjeti koje je postavila Europska unija kako bi se Portugalu isplatio paket pomoći.

Radnicima će broj radnih sati tjedno biti povećan s 35 na 40, a ovi potezi trebali bi uštedjeti 4,8 milijarde eura u portugalskom proračunu.

Mjere su, očekivano, uzrokovale veliko nezadovoljstvo i velike prosvjede. “S ovim mjerama naši europski partneri ne mogu sumnjati u našu predanost. Oklijevanje bi u ovom trenutku naštetilo kredibilitetu koji smo već povratili”, rekao je premijer Pedro Passos Coelho.

Podsjećamo, Portugal je 2011. dobio zajam EU-a, Europske centralne banke i MMF-a od 78 milijardi eura. Međutim, to nije mnogo pomoglo. Nezaposlenost je rekordno visoka, iznosi gotovo 18 posto, a u ovoj se godini očekuje gospodarski pad treću godinu zaredom.

Međutim, vlast je odlučila da neće povisivati poreze, nego da će pokušati uštedjeti putem strukturnih rezanja i smanjenja potrošnje.

Izvor: Index.hr