fbpx

Dva desetljeća Matice Zadrana

U Zadarskom klubu u Zagrebu prošle godine je održano predstavljanje monografije o Matici Zadrana u povodu 20 godina njenog osnutka. Predstavljanje je organizirao Klub zadarskih studenata u Zagrebu. Knjigu je predstavio jedan od autora prof. Pavao Jerolimov koji je večer obogatio i predavanjem o društvima Zadrana u proteklih 150 godina, a u povodu 60-te godišnjice osnutka Društva Zadrana u Zagrebu.

Ne baš brojnu publiku, njih tridesetak, pozdravio je prigodnim riječima u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića umirovljeni brigadir Miodrag Demo, načelnik Gradskog odjela za branitelje i invalid Domovinskog rata te predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nazočnoj publici posebno se svidjelo predavanje prof. Jerolimova o društvima Zadrana kroz povijest, od austro-ugarskih vremena, krajem XIX. stoljeća, do danas. Izneseni su prvi put brojni zanimljivi podaci, a među njima svakako činjenica da je Zadar jedini hrvatski grad koji je kroz svoju noviju povijest imao toliko društava, a djelovala su ili još uvijek djeluju u Zadru, Zagrebu, Rijeci, Italiji, SAD-u, Australiji, Argentini, Srbiji i drugdje. U svom predavanju prof. Pavao Jerolimov posebno se osvrnuo na utemeljenje Društva Zadrana u ožujku 1953. godine i prvom predsjedniku toga društva akademiku Jerku Alačeviću. Nisu izostale ni brojne činjenice o radu i pomaganju zagrebačkih i drugih skupina Zadrana rodnom gradu tijekom Domovinskog rata.

U drugom dijelu programa prof. Pavao Jerolimov se osvrnuo na rad Matice Zadrana u njenih 20 godina postojanja. U svom prikazu istaknuo je nizom primjera njezin društveni rad, tj. rad za boljitak življenja stanovnika grada Zadra, potom humanitarni rad, s posebnim osvrtom na dobrovoljno darivanje krvi i pomaganje najmlađima, tj. djeci i edukativni koji Matica Zadrana provodi preko zidnih novina i nizom zanimljivih i korisnih predavanja pod naslovom »Što ne znamo o Zadru«.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je studentska klapa Bošket, koja je svojim interpretacijama poznatih skladbi oduševila publiku, a posebno je bio zapažen recital studenta Filipa Lokina.

 Izvor: Zadarski list