fbpx

Grgurović prekršio obećanje, ništa od azila za pse

Punih šest godina, ravno mandat i pol na mjestu dogradonačelnika proveo je Dražen Grgurović, obećavajući izgradnju gradskog azila za pse, promovirao se kao zaštitnik životinja, barem jednom mjesečno javnost je uvjeravao kako radovi “samo što nisu počeli”, u izradu dokumentacije ulupalo se nekoliko stotina tisuća proračunskih kuna, došlo se navodno na korak od građevinske dozvole, da bi prošlog ponedjeljka, potpuno neočekivano, nakon dugih godina iščekivanja, sudbinu napuštenih pasa na kojima su se gradile političke karijere konačno razmrsio gradonačelnik Zvonimir Vrančić:

– Mi problem zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja smatramo riješenim. To je problem koncesionara koji je na javnom natječaju izabran za taj posao. Da li će oni graditi azil za napuštene i izgubljene životinje ili ne, nije naš problem. Grad Zadar nema namjeru graditi nikakav azil niti ulagati novce u takvo što. Naime, azil je tvrtka kao i svaka druga te svatko tko u njegovoj gradnji vidi financijsku korist, može ga graditi. Grad Zadar nema ništa s tim.

Nakon nedvosmislenih Vrančićevih riječi, zanimalo nas je što o svemu misli dogradonačelnik Grgurović, doživljava li odluku gradonačelnika kao osobnu pobjedu, poraz ili kao još jedno neispunjeno predizborno obećanje?

– Ako je poraz, nije moj, nego pravne države i državne agencije za upravljanje nekretninama (AUDIO) koja za pravo služnosti državnog zemljišta na 20 godina od nas traži pola milijuna eura. Istina, grad je potrošio stotinjak tisuća kuna na pripremu dokumentacije. Još 2007. azil je uvršten u gradski prostorni plan, 2009. izrađen je urbanistički plan, a prošle smo godine zahvaljujući donaciji vrijednoj oko 100 tisuća kuna uspjeli i poravnati predviđeno zemljište.

Proveli smo i postupak izdvajanja iz šumskog zemljišta, dobili lokacijsku dozvolu, izradili projekt azila, trebala nam je još samo pravo građenja od AUDIO-a, ali na njihove uvjete mi jednostavno nismo mogli pristati – kaže nemoćno Grgurović, dodajući da ih je AUDIO o tome obavijestio još u lipnju prošle godine. Grgurović je zatim u rujnu pokušao osobno razgovarati s gospođom Brajdić iz državne agencije, ali dalje od porte nije stigao.

– Objasnio sam joj preko telefona da su nas doveli u nemoguću situaciju i zatražio da nam ponude povoljnije rješenje, ali nije me htjela primiti – navodi Grgurović, priznajući da ne zna hoće li Zadar dobiti azil za pse.

– Azil je sada stvar koncesionara. Sve što smo mi napravili palo je u vodu odlukom AUDIO-a. Čuo sam da je novi koncesionar najavio gradnju novog azila na području Novigrada, ali ne bih to komentirao – kazao je. Na natječaju za hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja posao je dobio veterinar Predrag Baraba iz Pokupskog Cerja pored Velike Gorice.

Oman: To je smrt

Pratimo što se događa u Zadru i bojimo se da gledamo situaciju koja se već dogodila u Osijeku. A to znači da se istekom zakonskog roka od 60 dana neudomljene životinje u azilu usmrćuju. Dobit ugovorenih šintera u Osijeku tako je porasla za 10 puta, a broj likvidiranih životinja za četiri puta. To je suludo i protuzakonito – upozorava predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Izvor: Slobodna Dalmacija