fbpx

Izrael neslužbeno potvrdio napad na Siriju: Napali oružje namijenjeno Hezbollahu

Izraelski vojni avioni izveli su zračni napad na Siriju iz libanonskog zračnog prostora, javili su američki dužnosnici, javlja BBC.

Neimenovani izvori rekli su medijima da je najvjerojatnija meta bilo područje s oružjem koje je, prema nekim izvještajima, trebalo biti poslano libanonskim Hezbollahu. Izrael je najprije odbio potvrditi napad, iako je već raketirao Siriju u siječnju.

Danas je i Izrael neslužbeno potvrdio da je napao Siriju. Neimenovani izraelski dužnosnik rekso je Teutersu da je napad izvršen rano jučer te da su mete bile rakete zemlja-zemlja dugog dometa te da je napadnuta pošiljka bila namijenjena Hezbollahu.

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama rekao da ne namjerava slati američke snage u Siriju i miješati se u tamošnji građanski rat.

Presudno kemijsko oružje

Zapadni obavještajci su podigli međunarodnu zabrinutost kada su objavili dokaze da snage Bašara al-Asada koriste kemijsko oružje, međutim, vlasti opovrgavaju takvu informaciju te za korištenje takvoga oružja optužuju pobunjenike. Također, dokazi koje su zapadni obavještajci objavili ne mogu sa sigurnošću optužiti sirijske vlasti za takvo kršenje ratnih pravila.

Obama je rekao u petak da će “jasan dokaz” o upotrebi kemijskoga oružja biti prekretnica, ali i dodao da se ni s jednom reakcijom ne smije odveć žuriti.

Izraelski napad se, kako javljaju američki izvori, dogodio najvjerojatnije u četvrtak ili petak, ali izraelski avioni nisu ušli u sirijski zračni prostor. Libanonska vojska također je priopćila u petak da su izraelski avioni letjeli njihovim zračnim prostorom.

Libanonski predsjednik Michel Suleiman također je potvrdio da su izraelski avioni preletjeli nad Libanonom te je optužio Izrael za kršenje međunarodnog prava zbog nedopuštenog upada u tuđi zračni prostor. Međutim, Libanon nije spomenuo da je Izrael napao Siriju. Izraelski veleposlanik u SAD-u odbio je komentirati napad, a sirijski veleposlanik u UN-u rekao je da ne zna ni za kakav izraelski napad na Siriju.