fbpx

Na biciklima kroz ratom zahvaćena područja

Umirovljeni invalidi Domovinskog rata iz Rijeke i veterani IX. gardijske brigade, biciklisti Boris Vukelić i Željko Berić biciklima po Hrvatskoj obilaze mjesta stradanja i spomen-obilježja palim braniteljima i svim civilima koji su stradali u Domovinskom ratu.

Odluku nisu donijeli preko noći, kao što im ni namjera nije bila napraviti nešto što se nitko drugi nije sjetio. O hvalevrijednom pothvatu, dojmovima s putovanja, ali i o budućem projektu progovorio je Boris Vukelić koji je umirovljen nakon ranjavanja 5. kolovoza 1995. u akciji Oluja.

– S obzirom na godine iznenadili smo sami sebe. Nisu bile neke sumnje, a možda i jesu, no bile su skrivene. Nije bilo nećemo uspjeti nego – kako ćemo mi to izvesti? Cilj je bio odati počast, pomoliti se i zapaliti svijeću, odnosno lampion svim žrtvama Domovinskog rata u svim tada ratom zahvaćenim područjima. Danas krećemo nekim našim ratnim putevima, prema Tulovim gredama gdje smo proveli gotovo šest mjeseci za akcije Maslenica te smo emotivno vezani za to područje gdje su poginuli i neki naši prijatelji te se idemo tamo pomoliti za sve njih, zapaliti lampione nakon čega ćemo se spustiti prema Sv. Roku i preko područja Medačkog džepa proći s istom nakanom zaustavljanja na mjestima gdje su nam ginuli prijatelji, proći Gospić, Otočac, Senj i Crikvenicu.

Nakon otprilike mjesec dana puta i 2.500 kilometara Boris Vukelić i Željko Berić namjeravaju se vratiti kući u Rijeku, sretniji za još jedno iskustvo i prisjećanje na dane zajedništva, ponosa i slave.

Izvor: Zadarski list