fbpx

Neočekivani uspjeh britanskih znanstvenika: Terapijom matičnim stanicama mogu se ublažiti posljedice moždanog udara?

Petero teških invalida u Velikoj Britaniji pokazali su znakove blagog oporavka nakon što su prošli tretman matičnim stanicama iz živčanih stanica embrija, javlja BBC. Profesor Keith Muir sa Sveučilišta u Glasgowu, koji je liječio petoricu pacijenata, kaže da je iznenađen blagim oporavkom, ali naglašava da je još uvijek prerano za zaključivati je li oporavak izravno povezan s terapijom matičnim stanicama. Konačni rezultati bit će predstavljeni sutra na Europskoj konferenciji o moždanim udarima u Londonu.

Devetero pacijenata koji su preživjeli moždani udar sudjeluju u malenom kliničkom istraživanju u bolnici Southern General u Glasgowu. Pacijenti su u dobi od 60, 70 i 80 godina, a tijekom testiranja se pokušava ispitati sigurnost procedure ubrizgavanja matičnih stanica u oštećeni dio mozga. Ovo je jedno od prvih kliničkih istraživanja kojima se pokušava izliječiti pacijente presađivanjem matičnih stanica.

Dosad je poboljšanje zdravstvenog stanja zabilježeno kod više od polovine pacijenata uključenih u istraživanje, a kod niti jednog nisu zabilježene negativne nuspojave. Ipak, za sada se još uvijek ne može isključiti mogućnost da je oporavak posljedica placebo efekta zbog medicinske njege i skrbi koju pacijenti dobivaju u sklopu tretmana.

Nakon prve faze testiranja, metoda će morati proći drugu fazu koja bi trebala utvrditi jesu li zabilježena poboljšanja uistinu posljedica djelovanja matičnih stanica. U trećoj fazi tehnika će se testirati na znatno većem uzorku ljudi.

Izvor: Index.hr