fbpx

Novi virus izazvao ukupno 23 smrti: U Francuskoj umro pacijent zaražen koronavirusom

Pacijent  zaražen novim koronavirusom preminuo je u Francuskoj, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva, a prenosi BBC.

Od 44 potvrđenih slučajeva zaraženih ljudi, preminulo je ukupno 23. Zaraza je povezana s putovanjem na Bliski istok, a virus je sličan virusima SARS-a i obične prehlade.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije ovoga mjeseca objavila da se virus može prenositi s čovjeka na čovjeka.

“Grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka”, rekao je novinarima pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjeta Saudijskoj Arabiji.

Zarazio cimera u bolnici

Virus može uzrokovati upalu pluća i zatajenje organa. 65-godišnjak koji se zarazio na putu u Dubai danas je preminuo, a on je ujedno i prva zaražena osoba u Francuskoj. Nakon njega zarazio se i muškarac koji se njim dijelio bolničku sobu, nakon čega su obojica izolirana.

Prvi slučaj zaraze kod ljudi otkriven je u rujnu prošle godine. Većina zaraženih su s Bliskog istoka, a polovica slučajeva iz Saudijske Arabije. Zaraza je još zabilježena u Jordanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Njemačkoj, Tunisu i Velikoj Britaniji.

Izvor: Index.hr