fbpx

Obrat u slučaju Bostonskog maratona: Policija potvrdila da je uhitila još tri osumnjičenika za masakr!

Bostonska policija službeno je potvrdila kako su priveli tri osumnjičena za nedavni masakr u Bostonu. Dvije osobe koje imaju državljanstvo Kazahstana terete se za ometanje pravde odnosno za skrivanje torbe koja je pripadala braći Tsarnaev, dok se treća osoba s američkim državljanstvom tereti da je dala lažan iskaz u istrazi oko masakra u Bostonu.

Cimeri braće Tsarnaev

Podsjećamo, u napadu za vrijeme Bostonskog maratona ubijeno je troje ljudi, a 264 ih je ranjeno. Stariji brat Tamerlan Tsarnaev poginuo je u obračunu s policijom, a mlađeg brata Džohara ulovili su živog, iako teško ranjenog.

Uhćeni su tako studenti državljani Kazahstana i to Azamat Tazhajakov i Diasu Kadyrbajev koji su bili cimeri braće Tsarnaev, a studirali su zajedno s Džoharom Tsarnaevim. Navodno su pomogli braći Tsarnaev da uklone torbu s eksplozivnim napravama iz svučilišnog kampusa. Dvojicu državljana Kazahstana uhitile su imigracijske vlasti.

Treći osumnjičeni je državljanin SAD-a Robel Phillipos koji se tereti za davanje lažnog iskaza.

Riječ je o pomagačima

Američki mediji danas oko 17 sati objavili su kako je riječ o pomagačima braće Tsarnaev, a navodno se uhićeni trojac sumnjiči i za skrivanje braće za vrijeme bijega. CBS je objavio kako tri osumnjičenika nisu uhićeni u Bostonu, a pretpostavlja se kako uhićenje ima veze s pretresom kuće u New Bedfordu koje se dogodilo neposredno nakon masakra koji se dogodio tijekom maratona u Bostonu.

Boston globe objavio je kako je riječ o studentima koje se dovodi u vezu s masakrom u Bostonu. No, isto tako nisu otkrili identitet uhićenih osoba, niti detalje samog uhićenja.

CNN je objavio u 17.50 sati kako je riječ o dva studenta iz New Bedforda koji su uhićeni zbog zavjere te zbog davanja lažnog iskaza istražiteljima u cilju ometanja pravde. Za trećeg studenta CNN je objavio samo informaciju kako je riječ o američkom državljaninu.

NBC prenosi danas vijest kako su braća Tsarnaev počinila maskar u Bostonu kako bi obranili islam nakon američkih napada u Iraku i Afganistanu. Američke istražitelje od početka muči jesu li braća imala pomače u SAD-u ili u inozemstvu, no za sada nije bilo i službenih naznaka za organiziranu akciju.

Je li napadača bilo više?

Podsjetimo kako su američki istražitelji pronašli su tragove ženskog DNK na barem jednoj od bombi koje su korištene tijekom napada na Bostonskom maratonu, ali zasad nisu utvrdili znači li to da je braći Tsarnaev u napadima pomagala i ženska osoba ili se DNK na bombi našao nakon eksplozije i pripada jednoj od žrtava.

Govoreći o pronalasku ženskog DNK na jednoj od bombi, američki istražitelji su naglasili kako za to može postojati nekoliko objašnjenja. DNK može, na primjer, pripadati prodavačici u dućanu koja je braći Tsarnaev prodala materijal, a DNK bi mogao pripadati i bilo kome tko se u trenutku eksplozije nalazio u blizini bombe.

Planirali napad i u New Yorku

Braća Tsarnaev nakon napada u Bostonu planirali su se odvesti automobilom u New York i postaviti bombe na Times Squareu”. Braća su u New Yorku navodno planirala i “proslaviti” uspješan napad koji su izveli u Bostonu.

Izvor: Index.hr