fbpx

S najviše državnih tvrtki upravlja – HDZ!

I godinu i pol nakon preuzimanja vlasti dvadeset javnih poduzeća vode HDZ-ovi ljudi. Među ostalim to su Agencija Alan, Dubrovačka trgovina, Hrvatski institut za trgovinu, ACI, Jadrolinija i Luka Ploče. Isto tako, HDZ i SDP zajedno vode važne institucije kao što su Petrokemija i Hrvatska pošta, stoji u popisu kojeg je napravio HNS nakon sukoba unutar vladajuće koalicije u vezi s imenovanjem novog direktora Hrvatske elektroprivrede.

Prema toj analizi od 86 javnih poduzeća, SDP je postavio 19 direktora, SDP i HDZ zajedno još trojicu, a SDP i HNS dvojcu. Među tvrtkama koje su pod direktnim nadzorom socijaldemokrata nalaze se mnoga od vodećih poduzeća ili ustanova u državi: Croatia Airlines, Zračna luka Zagreb, Luka Rijeka, Croatia osiguranje, Hrvatske autoceste, Hrvatska poštanska banka, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Odašiljači i veze i Podravka, piše Jutarnji list.

HNS pak vodi sedam javnih kompanija: Gavrilović mala privreda, HEP, Janaf, Imunološki zavod, IPK Osijek, Meiso i PSP.

Kao što je poznato, HEP je u ingerenciji Hrvatske narodne stranke i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji na položaj predsjednika Uprave želi imenovati Josipa Budimira. Premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Branko Grčić rezolutno se protiv Budimirovu angažmanu, iako time otvaraju još jedan sukob s ključnim koalicijskim partnerima.

Ipak, veći problem predstavlja neefikasnost javnih tvrtki. Ekonomska analitičarka Suzana Košćak upozorila je da rezultati poslovanja 23 javna poduzeća za prvih devet mjeseci 2012. pokazuju da su ukupni prihodi pali za 0,3 posto, a gubici su prema procjeni dosegnuli gotovo 800 milijuna kuna. Najveći gubitaš je Croatia Airlines s 552 milijuna kuna gubitka, HŽ Infrastruktura s gubitkom od 265 milijuna kuna te Autocesta Rijeka – Zagreb s gubitkom od 210 milijuna kuna, unatoč povećanju cestarina u lipnju.
S druge strane, samo sedam javnih poduzeća ostvarilo je porast dobiti, i to Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske šume, Narodne novine, Croatia osiguranje, Odašiljači i veze, Plinacro i Fina.

Pritom su znatniji rast dobiti imali samo HEP, za 5,1 posto, i to uglavnom zahvaljujući poskupljenju struje od 20 posto, te Hrvatska lutrija , za 3 posto. Prema ovoj analizi, u prošloj godini javne se tvrtke nisu pomaknule ni prema bržem podmirenju obveza prema dobavljačima jer je prosjek plaćanja obveza 121 dan. Istodobno, i dalje svoja potraživanja naplaćuju dvostruko brže nego što ih plaćaju.

Kad je riječ o dvije glavne stranke u koalicijskoj Vladi, najuspješnije tvrtke iz portfelja HNS-a su Narodne novine i Janaf. Narodne novine udvostručile su neto dobit, otplatili su 40 milijuna kuna dugova i srezali troškove, a Janaf je povećao zaradu za 30-ak posto, na više od 60 milijuna kuna. Od tvrtki kojima upravlja SDP, najbolje posluje Croatia osiguranje, u kojemu je neto dobit povećana za 50 posto.

Izvor: Tportal.hr