fbpx

Školska oprema finacirana europskim novcem

Biogradskoj osnovnoj školi donirana je računalna oprema vrijedna 35.000 kuna. Riječ je o sredstvima Europske unije iz Comenius projekta koji se provodi pod nazivom Male lokalne zajednice u zaštiti prirode.

– Nositelji ovog projekta su gradovi Biograd na Moru i Felsonyek iz Mađarske koji već duže vrijeme zajednički rade na realizaciji ovog projekta, kazao je Ivan Čupić direktor LAG-a Laura.

U sklopu projekta grad Biograd je kupio računalnu i multimedijalnu opremu koja je u potpunosti financirana sredstvima EU.

– Radi se o dva prijenosna računala, kamerama, foto aparatima, kopirkama i laserskim pisačima u boji, nabrajao je prof. Jordanko Miloš, direktor OŠ Biograd na Moru. Konferenciji za medije nazočio je i dr. Bela Balogh, gradonačelnik madžarskog grada Felsonyekasa.

Zajednički projekt obuhvaća osam važnih tema neposredno ili posredno povezanih sa zaštitom prirode. Neke od njih su zaštita zraka, tla, vode, flore i faune,te s tim u vezi i važnost biološke raznolikosti. Zatim klimatske promjene, zaštita izgrađenog okoliša, novi i obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i slično.

– Sve teme obrađuju tijekom trajanja projekta timovi dvaju gradova, jednu po jednu. Pritom su dužni pripremiti materijale koji će se koristiti u školama kako bi djeca učila o prirodi i kako bi razvili svijest o njezinoj zaštiti, govori Čupić.

Pritom je naglasio kako će multimedija i ostali materijali dati podršku učiteljima i djeci u procesu učenja, dok se rezultati projekta mogu koristiti u školama izvan ili unutar kurikuluma.

– Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 106.000 eura od kojih je 90.000 iz Europske unije, dok razliku podmiruju gradovi nositelji projekta. Ovo je samo jedan od projekata u kojem je grad Biograd sudionik, kazao je Ivan Čupić, a u opticaju je oko 1,2 milijuna eura, od kojih su neki dovršeni, a neki u tijeku ili fazi dogovora.

Izvor: Zadarski list