fbpx

SRAMOTNI PLAKATI HDZ-a PLAĆENI SU NOVCEM SISAČKOG VODOVODA? Policija istražuje sumnjive donacije gradske tvrtke

Sisački vodovod donirao je stotine tisuća kuna udrugama i klubovima koje vode članovi HDZ-a i HSP-a

Prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Sisački vodovod prekjučer je ušla je kriminalistička policija, a od jučer poslovanje te tvrtke češljaju i dva državna revizora. Glasnogovornica Policijske uprave Sisak moslavačke Natalija Mezak Dolenčić potvrdila nam je da je policija ušla u jednu gradsku tvrtku, a nije željela potvrditi da je riječ o Sisačkom vodovodu.

Da je riječ upravo toj tvrtki otkrila nam je čelnica oporbe u Sisku Kristina Ikića Baniček, kandidatkinja SDP-a i HNS-a za gradonačelnicu Siska. – Siščani su i prije ulaska policije u Sisački vodovod znali što se događa u toj i ne samo toj tvrtki, jer to je nažalost uhodani model ponašanja gradske vlasti. Ova afera će dobiti konačan epilog nakon što ja preuzmem odgovornost za vođenje grada, no tu razotkrivanje posljedica nezakonitog ponašanja vlasti, koja je upravo na odlasku, neće stati, kazala je Kristina Ikić Baniček.

Kako neslužbeno doznajemo kriminalistički inspektori s posebnom pažnjom provjeravaju brojne donacije Vodovoda sportskim udrugama, udrugama građana, kao i ugovore za komunikacijske usluge s PR agencijama. Riječ je o donacijama i troškovima Vodovoda na koje su upozorili čelnici HNS-a Vlado Andučić i SDP-a Kristina Ikić Baniček na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca. U proteklih godinu dana, tvrdili su oni, iz Vodovoda su isplaćene stotine tisuća kuna brojnim udrugama i sportskim klubovima, od kojih veliku većinu udruga vode osobe bliske vladajućoj koaliciji HDZ, HSP-AS, ZL, SP, HSS u Sisku.

Čelnici grada nisu željeli komentirati ulazak policije u ovo nezgodno predizborno vrijeme u jednu gradsku tvrtku. Poručuju samo neka institucije sistema rade svoj posao, provjere sve što treba i postupe po zakonu.

Kristina Ikić Baniček, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnika i Vlado Andučić (HNS), kandidat za zamjenika gradonačelnika dokumentirali su na tiskovnoj prošlog mjeseca da je unatoč tome što je od 2009. do 2011. godine posolovao sa 12,5 milijuna kuna kumulativnog gubitka, Vodovod na donacije i dotacije potrošio skoro milijun kuna. Od srpnja 2012. godine u Rukometni klub Siscia otišlo je 120.000 kuna, a za HNK Segesta 108.000 kuna.

Vlado Andučić i Kristina Ikić Baniček rekli su bili na tiskovnoj konferenciji na slučaj Siniše Gajića, političara bliskog vladajućoj koaliciji u Sisku koji je kao tajnik dviju posve neaktivnih udruga, Zelena lista i Društvo umirovljenika Sisak, dobio donaciju od 33.000 kuna. Udruga Centar za ruralni razvoj kojem je Gajić predsjednik dobila je od Vodovoda 5.000 kuna, a Košarkaški klub Savia gdje je Gajić tajnik, 20.000 kuna. Također, i Teniski klub Panonia, kojem je na čelu njegov sin Boris dobio je donaciju od 9.000 kuna, a drugom sinu Nikolu Gajiću predsjednik je Košarkaškog kluba Savica u Zagrebu, Vodovod je donirao 5.000 kuna. Ukupno udrugama i sportskim klubovima povezanih sa Sinišom Gajićem isplaćeno 72.000 kuna.

Ali tu donacijama Vodovoda nije kraj. Ekološka udruga “Zelena linija” dobila je 3.000 kuna, a predsjednik te udruge je bivši HSP-ovac Dunavko Orešković, koji radi na na Groblju, direktor je je županijske tvrtke i čelnik udruge. Donaciju od 1.500 kuna dobila je i udruga “Stara posavska iža” čiji je predsjednik HSS-ov bivši direktor Gradskih groblja Viktorovac, Mijo Domitrović. Donaciju od 5.000 kuna dobio je Paintball klub Zmaj iz Novog Pračna, čiji je predsjednik Marko Jajčinović, sin Željka Jajčinovića, jedan od najtjecajnijih sisačkih HDZ-ovaca. Vodovod je donacije dodijelio Udruzi Zavjet, Udruzi košarkaških sudaca, Sindikatu pravosudne policije zatvora u Sisku u kojem je utjecajna vijećnica HSP-a Kristina Grubec Roksa, kao i mnogim drugim udrugama i klubovima.

U velikom popisu udruga koje financira Sisački vodovod nalazi se Teniski klub Šarengrad iz Iloka koji je dobio 3.000 kuna donacije. Predsjednik ovog kluba je Pero Ćorić iz Iloka, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, stranke koja sada ima kontrolu u Sisačkom vodovodu. Osim za teniski klub, u Ilok je otišlo 5.500 kuna otišlo za tamošnju udrugu UHDDR.

Županijsko državno odvjetništvo najvjerojatnije je reagiralo na ove javno iznesene optužbe Kristie Ikić Baniček i Vlade Andučića, koji sus, kako doznajemo dali iskaz državnim odvjetnicima. Nagađa se da policija istražuje vodovod i pod sumnjom da je sa 240.000 kuna financirao tiskanje spornog plakata, s rukama koje na dlanu drže križ i zvijezdu petokraku sa srpom i čekićem kojeg su po Sisku postavili HDZ i HSP-AS. U policiji nam to nisu mogli potvrditi.

Izvor: Jutarnji list