fbpx

Svjetski dan nepušenja

Povodom 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja, Liga protiv raka Zadar i zadarsko Sveučilište promovirat će danas zajednički projekt “Škola nepušenja”. Projekt će biti predstavljen na konferenciji za novinare u prostorijama Lige u 12 sati.

Pušenje je vodeći uzrok umiranja koji se može prevenirati. Svake godine više od 5 milijuna ljudi umire od pušenja, što je više nego broj umrlih od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Duhan je jedini legalni proizvod koji ubija. Više od polovice svih pušača umrijet će od bolesti povezanih s pušenjem. Pasivno pušenje ugrožava zdravlje osoba koje su izložene duhanskom dimu.

Svjetska zdravstvena organizacija je za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja odabrala moto “zdravstvena upozorenja” – upozorenja koja se pojavljuju na kutijama cigareta i najjača su obrana protiv globalne epidemije pušenja. Svjetska zdravstvena organizacija osobito odobrava i preporučuje zdravstvena upozorenja koja sadrže sliku i riječi zato što je takva poruka mnogo učinkovitija u poticanju pušača da prestanu pušiti. Ovakve upozoravajuće slike se pojavljuju na kutijama cigareta u sve više zemalja. Na Svjetski dan nepušenja, ali i cijelu slijedeću godinu Svjetska zdravstvena organizacija će poticati vlade da prihvate zdravstvena upozorenja koja zadovoljavaju sve kriterije maksimalne učinkovitosti, uključujući da pokrivaju više od polovine pakiranja, da se pojavljuju na obje strane i da sadrže upozoravajuće slike. Konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana obvezuje više od 160 zemalja da primjenjuju “zdravstvena upozorenja koja opisuju štetne učinke upotrebe duhana” na pakiranjima cigareta, te da ta upozorenja sadrže slike.

Dokazano je da učinkovita zdravstvena upozorenja, posebno ona koja uključuju i slike, motiviraju pušače da prestanu ili smanje pušenje, te smanjuju želju za pušenjem kod osoba koje još nisu počele pušiti. Usprkos ovoj činjenici, 9 od 10 osoba živi u zemljama koje ne zahtijevaju zdravstvena upozorenja sa slikama na kutijama cigareta. Nikotin je supstanca koja izaziva jaku ovisnost, zbog čega tek dugoročno upozorenja o stvarnom zdravstvenom riziku mogu imati učinka. Upozoravajući zdravstveni znakovi na pakiranjima cigareta su jednostavna, jeftina i učinkovita strategija koja može smanjiti broj pušača i spasiti živote.

Izvor: ZADARdanas