fbpx

Turska: Nikome se nećemo pokloniti, niti moliti da postanemo članica EU!

Savjetnik turskog ministra za Europsku uniju Fatih Hasdemir izjavio je kako Turska nikoga neće moliti za članstvo u EU: “Turska će provoditi sve potrebne reforme na putu prema EU, ali nikome se nećemo pokloniti, niti moliti da postanemo članica EU. Ako je to članstvo pod jednakim uvjetima i jednakim statusom, onda možemo razgovarati s čelnicima EU”.

Kako prenosi agencija Anadolija, na konferenciji u Balikesiru u Turskoj na temu “Europska unija i Turska”, Hasdemir je istaknuo kako će pregovori s EU biti intenzivirani u lipnju ove godine, naglasivši da će već u idućeg mjeseca Turska započeti novo poglavlje s EU.

Izjavio je i kako su pregovori Turske s EU u prethodne dvije i pol godine skoro stali, jer pojedine zemlje EU nisu željele da Turska napreduje na putu prema članstvu u Uniji. “Dok se EU borila sa ekonomskom krizom, Turska je ostvarila veliki ekonomski napredak. Nakon toga, pojedine zemlje u EU su shvatile svoju pogrešku te su počele gledati pozitivno na članstvo Turske u EU. U narednih 18 mjeseci možemo završiti sva poglavlja, ako i EU pokaže spremnost i entuzijazam”, rekao je Hasdemir.

Međutim, na kraju je kazao kako Turska neće mnogo izgubiti ako i ne postane punopravna članica EU. “Ako ne dobijemo članstvo, pa nije to kraj svijeta. Turska je već sada snažna i ekonomski razvijena zemlja koja ima dobre odnose sa svim značajnijim akterima u svijetu”, kazao je Hasdemir.

Izvor: Index.hr