fbpx

Vlasnici parcela ne smiju prići svojoj zemlji

Roku Brali, koji gradi benzinsku crpku iza “Supernove”, nitko nije dopustio da uzme tuđu zemlju, našu zemlju. Kome god da se obratimo, šutnja, išli smo u ispostavu Hrvatskih cesta u Zadru, Županijsku upravu za ceste, Ceste Zadarske županije, svuda je Brala zaštićen, a doslovno je ukrao našu zemlju!

On nije dobio dozvolu da nas može opljačkati, a mi ispadamo bespomoćni − kažu Željko Pinčić i Marino Orlović, predstavnici skupine vlasnika parcela uz “Supernovu” do kojih više ne mogu doći jer je Brala “zapasao” cijeli put.

Iako državne institucije nisu pokušale riješiti ovaj slučaj, riješio ga je Općinski sud u Zadru, gdje je Brala tužen zbog zauzimanja cijeloga puta koji vodi do parcela, dužine 40-ak metara i širine 3,30 metra.

U srpnju prošle godine su vlasnici parcela, koji su na sudu i svjedočili, bili uvjereni da je došao kraj njihovoj “noćnoj mori” jer je sud donio presudu prema kojoj Brala ne može “uzeti” put za gradnju crpke.

Sud je utvrdio da je put zajednički vlasnicima okolnih parcela. “Tuženik ‘Brala Trade’ d.o.o. obvezan je priznati postojanje prava stvarne služnosti kolnika”, stoji u presudi Općinskog suda. Unatoč presudi, na gradilištu se ništa nije promijenilo, osim što tamo sve češće dolazi policija.

− Tri mjeseca ne spavam. Gledam kako cijeli put do naših parcela doslovno nestaje pod Bralinim strojevima i nitko mu ništa ne može. On je dobio građevinsku dozvolu, to je u redu, ali ne može nam uzeti put, to je puno zemlje, naše.

On nije dobio dozvolu da moje ukrade! Kako uopće može raditi tamo ako postoji ovakva presuda? Brala ignorira sudsko rješenje, dakle, netko ga sigurno “pokriva”, jer se nama “malim ljudima” to nikada ne bi dopustilo. Dolazio mi je geodet, sve je čisto, dio zemlje koju je Brala uzeo je moj, ali opet ne mogu ništa, jer ako se pojavim da vidim svoju zemlju, Brala zove policiju − očajan je rekao Željko Pinčić.

U policiji su potvrdili da je u travnju policiju jednom nazvao Roko Brala, a drugi put njegov zaštitar.

− Brala se žalio da mu ometaju gradnju i pokazao je dozvole. Drugi je put zaštitar prijavio da je neka osoba neovlašteno ušla na gradilište. Ni u jednom od ova dva slučaja nismo na terenu našli elemente prekršaja ili kaznenog djela, tako da nismo postupali − kazao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Policajci su na intervencijama kazali Orloviću da taj problem mora riješiti − na sudu. Put koji je Brala obuhvatio u svoj projekt služi desecima vlasnika parcela da priđu svojoj zemlji, a sada to više ne mogu.

Roko Brala: Zemlja je moja jer plaćam zakup!

− Neka me tuže ako misle da je ta zemlja o kojoj govore njihova. Neka sudom dobiju put, ali ni tada neće moći doći od Magistrale do parcela. Oni su već od Hrvatskih cesta tražili put od Magistrale, ali ne mogu ga dobiti i to im je lijepo objašnjeno. Naime, ja Hrvatskim cestama plaćam cestovno zemljište, ja sam to zakupio, tako da oni taj dio ne mogu dobiti čak i ako pravomoćna presuda bude njihova. Ja sam to zakupio, to plaćam i to je moje − kaže Roko Brala.

 Izvor: Zadarski list