fbpx

Iz Istanbula: Prepušteni sami sebi, ujedinjeni u tragediji, građani vode nemilosrdnu bitku protiv državne

Žestoki prosvjedi u Turskoj i dalje se nastavljaju, a brojke pokazuju kako izvještaji lokalnih medija nisu toliko objektivni te kako je u zemlji nastupila gotovo potpuna cenzura. Svega nekoliko medija izravno prenosi događaje iz Istanbula i drugih gradova, ali i na njih se stvara nevjerojatan pritisak države da se zataška nasilje koje policija vrši nad prosvjednicima, kazala je za Index turska poduzetnica iz Istanbula Perran Ersu Özçaldıran.

Podsjetimo, ona je jučer poslala pismo hrvatskoj javnosti, u kojem je pokušala upozoriti na stvarno stanje u Turskoj i neviđeno nasilje policije nad prosvjednicima.

“Sve je počelo kao mirni prosvjed za očuvanje parka, a pretvorilo se u jedan od najgorih napada državnih vlasti na prosvjednike u novijoj povijesti naše zemlje – i zastrašujući primjer sve većih napora turske vlade da napadne vlastite građane i prisili medije na cenzuru. Policija napada mirne prosvjednike kemikalijama, stotine su uhićene, tisuće ozlijeđene, neki od prosvjednika su preminuli, a tisuće pate od problema s disanjem zbog udisanja otrovnih plinova.

Sada, više nego ikada, nam je potreban snažan pritisak javnosti da bi prisilili vlasti da prestanu koristiti nasilje nad prosvjednicima, da prestanu uništavati i ovo malo zelenih površina u Istanbulu i da se prestanu obrušavati na građane koji samo pokušavaju mirno izraziti svoja mišljenja.”, stoji u apelu Perran Ersu Özçaldıran.

Iz istanbulskog tužiteljstva danas je priopćeno da je 180 privedenih prosvjednika pušteno na slobodu. 106 osoba oslobodila je istanbulska policija, dok je njih 74 oslobodilo tužiteljstvo. Jučer je oslobođen 81 prosvjednik, čime je broj privedenih pa oslobođenih demonstranata u Istanbulu, prema tamošnjim vlastima, dosegao 261. Poginule su, prema izvještajima vlasti, dvije osobe.

Mediji u “vatrenom obruču” između građana i države

“Danas je pred zgradama lokalnih televizijskih postaja održano nekoliko prosvjeda, kojima se pokušalo utjecati na prekid cenzure i početak objektivnog izvještavanja o nasilju u Istanbulu i drugim turskim gradovima. Velik broj e-mailova poslan je na adresu CNN Internationala, a građani traže da CNN zabrani korištenje svoga imena u Turskoj zbog neobjektivnog izvještavanja CNN-a Turk. Premijer je, u jeku prosvjeda, otputovao na put u Maroko…”, kazala je za Index Perran.

Ipak, nakon pritiska građana na medije, došlo je do obrata – “Kao da je netko pritisnuo magični gumb, sve više medija počelo je izvještavati o nasilju na prosvjedima”, kaže Perran.

Tragedija koja je ujedinila i zbližila ljude

“Najvažniji i najbolji aspekt cijele ove situacije jest činjenica da su prosvjedi, kao nikada dosad, ujedinili i zbližili ljude. Navijači triju nogometnih klubova, koji se inače ne podnose, stajali su danas zajedno na Taksimu, ljevičari su pokušavali spriječiti ekstremne muslimane od napada policije… Građani, djeca, starci, svi su se ujedinili u pružanju pomoći ozlijeđenim prosvjednicima, dok policija, s druge strane, vrši napade na domove ljudi koji su odlučili pružiti pomoć ozlijeđenim prosvjednicima”, kaže za Index Perran.

Građani su preuzeli ulogu medija i novinskih agencija, objavljujući potresne informacije na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka.

“Informacije o događajima u Turskoj napokon su izašle u javnost, ali, nažalost, još uvijek postoje i brojne dezinformacije”, zaključuje Perran.

Izvor: Index.hr