fbpx

Jerusalem Post: Vrijeme je da se Hrvatska suoči sa svojom sramotnom poviješću i “prikrivenim holokaustom”

“Manje od mjesec dana dijeli nas od povijesnog događaja koji će se odviti u samom srcu Europe – Hrvatska će postati 28. članica Europske unije. Ovaj će potez označiti kulminaciju teškog i dugotrajnog procesa u kojem je ova bivša država Jugoslavije provela brojne reforme kako bi zadovoljila standarde EU-a”, piše The Jerusalem Post.

U tekstu koji potpisuje Michael Freund stoji kako je Hrvatska uspjela uvesti brojne promjene, ali da ipak nije uspjela učiniti jednu stvar – “pomiriti se sa svojom sramotnom prošlošću i masovnim ubojstvima Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.

“Mnogi od nas upoznati smo s koncentracijskim logorima poput Treblinke i Auschwitza, ali koliko nas uopće zna za Jasenovac i za stravične zločine koje su u njemu provodili hrvatski fašisti? Poznat kao “Auschwitz Balkana”, Jasenovac je bio najveći koncentracijski logor na području NDH, uspostavljene 10. travnja 1941. godine”, piše Jerusalem Post.

“Više od dva milijuna Srba na meti Pavelića i njegovih kvislinga”

Hitler je, piše Jerusalem Post, zadaću vladanja NDH-om povjerio Anti Paveliću, vođi ustaškog pokreta, koji se zakleo da će Hrvatsku “očistiti” od Srba, Židova i drugih manjina. “Slijedeći njemačke stope, Pavelić je proveo brojne rasističke zakone kojima je ograničio slobodu Židovima i zabranio im bavljenje brojnim profesijama. Tijekom rata, ustaše su ubile više od 30.000 Židova, odnosno 75 posto ukupne židovske populacije u zemlji. Ipak, glavna Pavelićeva meta bila su više od dva milijuna Srba koji su živjeli na području bivše države”, piše JPost.

Upravo je Jasenovac, stoji u tekstu, bio mjesto gdje su “Hrvati pokazali svoju okrutnost” i ubili nekoliko stotina tisuća ljudi u “orgiji neopisivog divljaštva”. U Jasenovcu, piše novinar JPosta, nije bilo plinskih komora, već je svako pojedinačno ubojstvo izvedeno na “staromodni način” – noževima, sjekirama, pa čak i čekićima.

“Jasenovac je bio utjelovljenje barbarstva”

U intervjuu koji je objavljen u svibnju u srpskom listu Politika, Jaša Almuli, 95-godišnji novinar koji je bio na čelu beogradske židovske zajednice, Jasenovac je opisao kao “barbarsko mjesto na kojem su ubojstva najčešće počinjavana golim rukama”.

“Vrlo rijetko su upotrebljavali metke, jer su bili uvjereni da njihove žrtve ne zaslužuju bezbolnu smrt”, kazao je Almuli te nabrojao neke od “metoda” kojim su se ustaše koristile u Jasenovcu – “vadili bi ljudima oči, rezali im grkljane, trovali djecu…”. Jerusalem Post piše kako su Hrvati čak izmislili poseban nož, “Srbosjek”, kojim su ubili velik broj sprskog stanovništva.

“Hrvatska nikada nije odgovarala za brutalne zločine”

Nakon rata, piše Jerusalem Post, uspostavljena je Jugoslavija, logor je srušen, a Hrvati se nikada nisu suočili sa svojim zločinima niti su za njih odgovarali. Iako su politički predstavnici iz Hrvatske u nekoliko navrata stigli u Jeruzalem kako bi se ispričali za stravične zločine, ustaško naslijeđe i da je “na cijeni” kod određenog broja Hrvata, piše JPost.

“Na primjer, u prosincu 2011. godine u Splitu i Zagrebu održana su velika memorijalna okupljana za Pavelića. Možete li zamisliti da se isto dogodi u Rimu za Mussolinija ili Berlinu za Hitlera? Koncerti Marka Perkovića Thompsona privlače desetke tisuća ljudi, među kojima mnogi jasno i ponosno ističu ustaške simbole”, stoji u tekstu.

Jerusalem Post također piše kako je upitna svrha memorijalnog muzeja u Jasenovcu, tvrdeći da se zločini koji su tamo počinjeni i dalje pokušavaju zataškati.

“Ako mlađe naraštaje muzej ne uči onome što se uistinu događalo u Jasenovcu, ne možemo niti zamisliti što djeca uče u školama”, komentirao je dr. Efraim Zuroff iz centra Simon Wiesenthal.

“U trenucima rastućeg ekstremizma i antisemitizma diljem Europe, od ključne je važnosti ha prikriveni holokaust u Hrvatskoj bude razotkriven. Europa je još uvijek u poziciji da tako nešto zahtijeva od Hrvatske i ne bi trebala okretati pogled na drugu stranu. To je najmanje što mogu učiniti za stotine tisuća nevinih Židova i Srba koji su brutalno ubijeni u Jasenovcu”, stoji u zaključku Jerusalem Posta.

Izvor: Index.hr