Njemačka ratificirala ugovor i zaprijetila: Pozorno ćemo vas motriti ispunjavate li obveze EU!

I posljednja ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je okončana. Gornji dom njemačkog parlamenta dao je zeleno svjetlo našoj zemlji koja pristupa Europskoj uniji prvog dana srpnja…

Bundesrat, Gornji dom njemačkog parlamenta, jednoglasno je ratificirao Zakon o hrvatskom pristupnom ugovoru, čime je dovršena parlamentarna procedura ratifikacije u Njemačkoj.

Leko: Zadnja potvrda zrelosti

Njemačka je posljednja EU članica koja je potvrdila hrvatsko članstvo u Uniji. U Berlinu je i predsjednik Sabora Josip Leko koji je poručio da ratifikacija u Njemačkoj predstavlja stavljanje žiga na taj ugovor.

“To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU i prema Hrvatskoj”, kazao je Leko i zahvalio Njemačkoj na potpori od međunarodnog priznanja na ovamo.
Nakon usvajanja u Bundesratu, Zakon o ratifikaciji prosljeđuje se njemačkoj Saveznoj vladi te na potpis Predsjedniku Joachimu Gaucku, koji izdaje nalog za objavu u službenom listu. Nakon jednoglasne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom donjeg doma Bundestaga Norbertom Lammertom.

Lammert: Pratit ćemo vas

Lammert je Hrvatskoj poželio dobrodošlicu u Europsku uniju, naglasivši kako današnja jednoglasna ratifikacija u Bundesratu, kao i ogromna potvrda u Bundestagu, koji je HPU ratificirao 16. svibnja s tek šest suzdržanih glasova, pokazuju da Njemačka ne sumnja u spremnost Hrvatske za punopravno članstvo u Uniji.

Dodao je kako će Njemačka nastaviti pomagati Hrvatskoj i nakon pristupanja EU, ali i podsjetio da će pozorno pratiti ispunjava li naša zemlja preuzete obveze. Kako je pojasnio Lammert, službenom Berlinu to je jako važno ne zbog sumnje u Hrvatsku nego zbog lošeg iskustva iz prethodnih proširenja kad se pokazalo da neke nove članice nisu ispunile do kraja sve što je bilo dogovoreno u procesu pristupanja.

Leko je zahvalio na stalnoj potpori koju je Njemačka pružala Hrvatskoj na putu europskih integracija. Istaknuo je da je Hrvatska životno zainteresirana za EU te da je svjesna svih preuzetih obveza i odlučna ih provesti do kraja. Izrazio je želju za jačom suradnjom Hrvatskoga sabora i njemačkog parlamenta, posebno po pitanju iskustva u nadzoru odluka Europske unije.

Zabrinutost zbog odaziva za europske izbore

Lammert je izrazio zabrinutost niskim odazivom hrvatskih građana na izbore za Europski parlament. Leko je rekao da ima više čimbenika koji su tome doprinijeli, među ostalim i nepoznavanje unutarnjeg funkcioniranja Unije te činjenica da su zastupnici birani na mandat kraći od jedne godine. Izrazio je uvjerenje da će nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU interes građana za europske izbore biti veći.

Predsjednik Hrvatskoga sabora danas će se u Berlinu sastati i s predsjednikom Bundesrata Winfredom Kretschmannom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Izvor: Index.hr