fbpx

Pripreme za dunavski val iz srednje Europe: Vrhunac u petak, u Vukovar poslana vojska

Sljedećih dana u Hrvatsku dolazi golemi dunavski vodni val. Vodostaj Dunava kod Batine premašio je jutros 650 centimetara. U posljednjih 24 sata narastao je za 34 centimetara. Kada prijeđe 750 centimetara, proglašavaju se izvanredne mjere obrane od poplave.

Vrhunac vodnog vala koji je posljednjih dana uzrokovao nezapamćene poplave u srednjoj Europi u Hrvatsku stiže u petak i, prema procjenama Hrvatskih voda, bit će drugi po veličini vodni val koji je pogodio našu zemlju. Očekuje se vodostaj od oko 780 centimetara, 30 centimetara više nego prije sedam godina, a 1965. u vrijeme velikih poplava bio je čak 795. Silina rijeke će do Hrvatske, kako se predviđa, ipak malo oslabjeti.

Vrhunac u petak

No tada Baranja nije imala nasipa, danas je brani 100 kilometara utvrde, kojoj ništa ne može ni 8 metara vode. Ipak, bit će ovo za nasipe pravi ispit izdržljivosti jer će se visok vodostaj zadržati puna dva tjedna. U svim gradovima i selima uz Dunav svi su na nogama.

Dunavski val prolazi Mađarskom i njegov je vrh sada oko 350 kilometara udaljen od Hrvatske. Za razliku od poplava 1965., Baranja sada ima nasipe. Kako javlja HRT, danas postoji 100 kilometara nasipa koji bi trebali izdržati vodostaj od osam metara, ali se ipak radi o testu izdržljivosti jer će se iznimno visok vodostaj zadržati oko dva tjedna.

“U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa vrh vodnog vala u Batini očekujemo u petak”, rekao je voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ. Dodao je kako se, po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara, što će tražiti veliku predostrožnost svih nadležnih službi.

Vukovarski gradonačelnik pozvao u pomoć sve radno sposobne građane

Izvanredne mjere proglašavaju se kad razina Dunava dosegne 750 centimetara. Mještani Batine spremni su za dolazak dunavskog plimnog vala jer su prije sedam godina mjerili njegovih 760 centimetara. Moguće je da dio dolazeće vodene snage prime prirodni rezervati u Mađarskoj i Kopački rit.

Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića, u Vukovaru je detektirano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a zečji nasipi bi se u konačnici trebali protezati na oko 300 metara.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruga da se dragovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara. Vreće s pijeskom danas će se puniti i u njegovom gradu. Nasipi će se uz pomoć Hrvatske vojske graditi na pet najkritičnijih mjesta.

Sto vojnika u Vukovaru

Ministarstvo obrane priopćilo je da su na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Vukovar upućeni pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade koji će pružiti pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u preventivnoj pripremi za nadolazeći vodni val na Dunavu izgradnjom obrambenih nasipa u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sto pripadnika Oružanih snaga RH već se nalazi u Nemetinu kod Osijeka.

Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kažu iz Ministarstva obrane.

“Navikli smo na visoki Dunav, veći problem u podzemne vode”

“Dunav je predivna rijeka, obožavamo je, ali zna ona pokazati i svoje ružno lice”, ispričala je 50-godišnja učiteljica Lidija Lončar, koja u Batini živi cijeli život.

“Dunav je krasna rijeka, ali zna biti nezgodna, no navikli smo na nju. Mislim da neće biti problema. A to govore i stariji ljudi. Evo moj susjed ima 80 godina pa je doživio mnoge ružne situacije s Dunavom. No ipak mislim da neće biti problema, da će bent izdržati”, kazala nam je Lidija, koja živi svega nekoliko metara od obale Dunava.

“Malo je nezgodno. Kad stojim u svom dvorištu ne vidim Dunav od benta. Ali kada bih stala na bent, onda bi razina Dunava bila viša od mog dvorišta. Malo je ružno to vidjeti, ali ne mogu reći da se bojim. Navikli smo na to”, šali se Lidija. Veći problem su im, kaže, podzemne vode.

“Ogromna masa vode koja prolazi kroz Dunav tjera podzemne vode prema gore. Recimo, moj vrt, jedno 50 metara ispod, to sve pliva. U bunarima ista stvar, voda se podiže, samo što se ne prelijeva. A sve zato jer je Dunav velik. No to će se dogoditi tek kad se Dunav bude povlačio. Problem je kad Dunav počne opadati”, ističe Lidija.

Izvor: Index.hr