fbpx

Revolucija u Omišu: Narod se digao protiv HDZ-ovog prebrojavanja glasova

Pravu narodnu revoluciju izazvao je zahtjev omiškog HDZ-a za ponovnim brojanjem glasova, o čemu je Index prvi popodne izvijestio.

Petsto Omišana okupilo se večeras u samom centru grada pred Izbornim povjerenstvom uzvikujući: “Lopovi, lopovi”. Doznali su, naime, da je o prigovoru HDZ-a odlučivalo Povjerenstvo bez druge strane, pobjednika izbora, nezavisnog Ivana Kovačića. Zbog narodnog okupljanja, pojavila se i policija, no kako su nas informirali nisu intervenirali, niti su ikoga čuvali. Preventivno su bili prisutni kako situacija ne bi eskalirala.

Omiš je poznat po krađi glasova

U gradu na ušću Cetine bilo je još napetije nego u Splitu. Dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Škaričić izgubio je sa svega 72 glasa razlike. Nevažećih listića bilo je, pak, 112.

Pobjednik izbora Ivan Kovačić neugodno se iznenadio kada je popodne na ulici doznao da će se glasovi ponovno brojati.

“Mene nitko nije nazvao, nego sam to doznao iz ulične ćakule. Sramota. Pa Omiš je poznat po krađi glasova”, kazao nam je Kovačić.

HDZ: Izborno povjerenstvo izdalo naputak da se ne ide kod nepokretnih iza podneva?!

Škaričić, pak, kaže da je bilo dovoljno nevažećih listića da zatraži ponovno brojanje, ali njegove primjedbe ne završavaju na tome.

“Predsjednik gradskog izbornog povjerenstva izdao je naputak da se ne ide po kućama kod bolesnih i nepokretnih iza podneva. Dobili smo i dojavu da je na jednom izbornom mjestu odbijeno devet takvih zahtjeva. Neka se provjeri sve još jednom, radi moje mirne duše”, kazao nam je Škaričić, koji je u Omišu držao apsolutnu vlast zadnjih 20 godina.

U Splitu su brojali i SDP-ovci i HDZ-ovci, što će biti u Omišu?

Sudac Boris Mimica, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Omišu, kaže nam da je čuo da je HDZ postavio zahtjev za ponovnim brojanjem glasova.

“Obavit će se određene izvidne radnje, a ja ću nakon toga dati očitovanje Županijskom izbornom povjerenstvu, koje će donijeti odluku hoće li biti ponovnog brojanja glasova”, kazao nam je sudac Mimica.

Kako doznajemo, Županijsko izborno povjerenstvo odluku će temeljiti između ostalog i na tome jesu li zaprimljene primjedbe kod biračkih odbora te mogu li sve iznesene stvari utjecati na rezultat izbora. S obzirom na tanka 72 glasa razlike te spomenuti primjer s devet odbijenih zahtjeva na jednom biračkom mjestu, vrlo je, dakle, izgledno da ćemo i u Omišu imati prebrojavanje.

U Splitu je prošireno Izborno povjerenstvo donijelo odluku o ponovnom brojanju glasova uz nazočnost i HDZ-a, koji je tražio glasanje, a i SDP-a koji se nije protivio. Na kraju se ispostavilo da ni naknadna provjera uzoraka s 15 biračkih mjesta i brojanje svih nevažećih listića nije bilo dovoljno da HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević prestigne SDP-ovog Ivu Baldasara. Što će biti u Omišu?

 Izvor: Index.hr