fbpx

Split Pride prošao mirno, glasno i s porukama: “Možda je tvoje dijete kao mi!”, “Kakva registracija, pa nisam auto”(VIDEO)

Treći uzastopni Split Pride održao se danas. Povorka je krenula u 14 sati s Đardina, zatim je išla ulicama Kralja Tomislava i Marmontovom do Rive gdje se održavao prigodan program. Povorku su podržali splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnik Goran Kovačević, ministri Pusić i Bauk…

Dosad nisu zabilježeni nikakvi incidenti, dok je povorka prolazila splitskim ulicama građani su ih gledali, neki su mahali, a neki su im se i pridružili.

Dolaskom na splitsku Rivu zaorio se veliki pljesak. Od govornika, među kojima su bili uz organizatore i dva čelna čovjeka Splita, najveći je pljesak dobio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

[vsw id=”dGDuJkGbwtw” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Tijek događaja

15:30 Program na rivi je završio

15:05 U tijeku su nastupi, sudionici plešu i pjevaju na Rivi

14:55 “Pozdrav svim ljudima, ovo su ljudska prava ne možemo ih negirati. LGBT zajednica je dio ljudske zajednice”; kazao je Baldasar popraćem pljeskom oduševljenih sudionika parade. Vidite da su i Splićani normalni ljudi, Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio… “, dodao je.

14:50 Goran Kovačević, splitski dogradonačelnik kazao je: “Želim vam da se u našem gradu osjećate dobro, sigurno i da nikada ne šetate rivom sa strahom ili grčem u želucu.”

14:45 Na pozornicu se popela Sanja Juras koja se zahvalila svim volonterkama i volonterima koji su marljivo radili da bi Split Pride prošao ovako veličanstveno, kao i gošćama i gostima iz Crne Gore, Kosova, BiH, Slovenije. “Prije tri godine na nas su ovdje bacali kamenje”, prisjetila se i naglasila kako ljudska prava ne mogu čekati. “Tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i zaštitu naših obiteljskih života bez segregacije i diskriminacije”, poručila je. Zahvalila je političarima koji su danas u Splitu ali i poručila Vladi kako “sudjelovanje u Povorci ponosa nije dovoljno”. Pozvala je Vladu da poduzme konkretne korake, prenosi Crol.hr

Edo Bulić iz Iskoraka upozorio je Vladu da još nije odgovorila na prije godinu dana predani Nacionalni program za suzbijanje diskriminacije. “Poručujem Vladi da ljudska prava ne mogu čekati. Ponosan sam na Split i njegove građane jer su u tri godine jako puno napredovali”, rekao je Bulić i izrazio zadovoljstvo što će četvrti Split Pride organizirati lokalna LGBT udruga Rišpet.

14:40 Na tribini se izmjenuju govornici

14:26 Povorka je stigla na Rivu, uz veliki pljesak! Sudionika parade ima oko 500-injak osoba!

14:20 Prvih 200 metara do Marmontove prošlo je bez problema, građani su sa strane i gledaju, neki mašu, ima i dosta turista

14.14: Krenuo je treći Split Pride. Uz jako policijsko osiguranje koje je više manje ispraznilo trasu kojom će se kretati parada. Na čelu kolone je Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik s predstavnicima organizatora. U prvom redu je i splitski dogradonačelnik iz redeva HNS Goran Kovačević!

14:09 Povorku će predvoditi gradonačelnik Ivo Baldasar. Baldasar se iznenadio kada je od novinara čuo da je on prvi gradonačelnik na gay paradi. “To je onda posebna čast, idem onda na čelo kolone, kazao je dobro raspoloženi Baldasar, onda se sjetio kolege iz Trogira. “Mislim da je Šime Lučin bio prvi ministar koji je sudjelovao u gay paradi. Mislim da je ovdje bitno podržati poruku Prajda, dakle da LGTB osobe imaju prava za koja smatraju da su ugrožena, naša je duznost štititi i braniti sve ugrožene skupine, pa tako i LGBT zajednicu, tko se ne slaže neka razmisli, a ako nakon što razmisli opet ostane pri svom neka se suzrdži nasilja!” , rekao je Baldasar.

Dok je Baldasar davao izjavu novinarima, jedan mu se Splićanin obratio s drskom provokacijom: Kada sam glasao za tebe, jesam li dao glas i onom parazitu Milanoviću?. “Nije lijepo za nekoga reći parazit, nije u redu vrijeđati”, nije se dao zbuniti Baldasar.

Baldasar je kazao da se slaže sa svim zahtjevima LGBT zajednice. “Ja sam zato da se izjednače prava i obaveze. Oni su građani kao i svi drugi. Najgore je dijeliti, to je početak rasizma i korak do konc-logora”, zaključio je Baldasar.

14:05 Ministar uprave Arsen Bauk “proslavio se” dvjema izjavama, javlja Crol.hr. U prvoj je kazao da je prošle godine bio tu kao zastupnik jer je smatrao da svi imaju pravo na mirno okupljanje te da, kako ovo mirno okupljanje prolazi u redu, sad misli da više neće biti razloga da dolazi. U drugoj je rekao da podržava neke zahtjeve LGBT zajednice, a neka ne, a kad su ga novinari pitali da pojasni, kazao je da nije “dovoljno koncentriran da sad to pojasni”, prenosi Crol.hr

14:06 Sudionici se pripremaju za početak povorke!

14:05 Vesna Pusić, komentirala je stranim novinarima koji prate Split Pride, kako ona već godinama sudjeluje u povorkama, čak i prije nego što je bila u visokoj politici. Kazala je kako je na Zagreb Prideu bila 10-ak puta. Pusić se stranim novinarima obratila na jako dobrom engleskom. “Došla sam podržati proslavu građanskih prava i sloboda i proslavu ograničenja dokle država može zadirati u privatnu sferu. Politički smo postali Europa, vrijem je da se tako počnemo i ponašati. Očekujem da će sve biti u najbolje redu”, kazala je Pusić.

13:50 Iščekuje se početak šetnje, tamo su gradonačelnik Baldasar, ministrica Pusić, ministar Bauk…Mima Simić, Inoslav Bešker, Zlatko Gal…

13:30 Sudionici su “oboružani” transparentima, fućkalicama, na jednom transparentu piše: “Možda je tvoje dijete kao mi”

13.00 U 13 sati počelo je okupljanje u Splitu

12:00 Dignuta je LGBT zastava u Splitu

Clipboard06uputwe

“Za vrijeme kretanja trasom, ista će biti ograđena, građanima će biti zapriječen prolaz, ali vodeći apsolutno računa o sigurnosti, na način da će ista biti zatvorena neposredno prije prolaska kolone i otvarana neposredno nakon prolaska, to jest, kada bude osigurana puna sigurnost”, najavio nam je Paško Ugrina iz splitske policije te pozvao Splićane da mirno isprate Povorku ponosa.

“Pozivamo građane Splita da poštuju upute policijskih službenika, da surađuju s njima, da se suzdrže od svakog oblika nasilja i protupravnog ponašanja jer će isto biti sankcionirano i na isto će policija odlučno reagirati”, istaknuo je Ugrina.

Cijeli događaj će se snimati, a snimke će se iskoristiti za kasnije eventualno sankcioniranje izgrednika.

“Očekujemo da policija obavi posao”

Ovogodišnji Split Pride organiziraju LGBT aktivisti iz udruga Rišpet, Kontra i Iskorak.

“Ove godine očekujemo da će policija obaviti svoj posao, kao što i hoće i kao što je i obećala i mi imamo izvrsnu suradnju s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova”, rekao je Ljubomir Mateljan, koordinator udruge Rišpet.

Kolonu će, kako je i najavio, predvoditi novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

“Gospodin Baldasar je jedan humanist koji prepoznaje da su prava LGBT osoba ljudska prava i tu se ne kompromitira. Iako je možda izgubio neke glasove zbog toga što je u predizbornoj kampanji to jako isticao, nije se, ponavljam, kompromitirao. Želim mu ovom prilikom zahvaliti na tome, na njegovom humanističkom djelovanju”, istaknuo je Mateljan.

Mateljan poručuje kako se ovogodišnji Split Pride održava pod sloganom ‘Potpuna ravnopravnost’.

“A to znači, posjećivanje u bolnici, pravo na nasljeđivanje, sva ona prava koja imaju bračne zajednice. Uz taj paket ide još jedno 60 do 70 prava koja heteroseksualne obitelji imaju, a istospolne zajednice i buduće još nisu ostvarile. I na tome moramo intenzivno raditi. Ne govorimo o budućnosti, razumijemo da je to proces, međutim, ako postoji politička volja u budućnosti da se stvari promijene, to znači da se stvari moraju mijenjati sada”, naglasio je Mateljan.

“Gay Pride je provokacija, samo ne konotira loše stvari”

Mnogi smatraju kako je Povorka ponosa tek način provokacije LGBT zajednice, a Mateljan to i priznaje, ali kaže, ne loša provokacija.

“Gay Pride je provokacija, samo ne konotira loše stvari. Mi provociramo državne aktere i građanstvo da zapravo jednom za svagda prihvate i shvate da su ljudska prava zapravo LGBT prava i da ne postoji razlika u tome. Svi smo mi jednaki. Ako ćemo staviti pod nekakve religijske grupacije u našoj sekularnoj državi, onda ćemo reći da smo svi jednaki pred Bogom, a ja ću kazati, svi smo jednaki pred zakonom”, poručuje Mateljan.

Izvor: Index.hr