fbpx

Uvažen zahtjev HDZ-a: U Splitu se ponovno prebrojavaju glasovi!

U Splitu prava drama. Tek što je pukla prva boca šampanjca u stožeru SDP-a na Bačvicama, šef splitskog HDZ-a Petar Škorić najavio je kako će tražiti ponovno brojanje glasova jer je nevažećih listića bilo tri puta više od razlike od 615 glasova između njihovog Vjeke Ivaniševića i SDP-ovog pobjednika Ive Baldasara.

“Zbog toga što je broj nevažećih listića trostruko veći od razlike između gradonačelničkih kandidata, HDZ će zatražiti pečaćenje biračkih materijala i ponovno brojanje glasova. Ništa ne prejudiciramo, naš je zahtjev sasvim legitiman s obzirom na odnos nevažećih glasova i razlike između našeg i SDP-ovog kandidata”, kazao nam je još kasno sinoć Škorić.

Slavljenika Baldasara razočarao potez HDZ-a

Slavljenika je razočarao potez HDZ-a. Taman ih je pozvao na suradnju, a oni mu ovako mučki zabiše nož u leđa.

“Nemam više volje za taj njihov stil. Uvjeren sam da je Izborno povjerenstvo odradilo svoj posao, ali ako tako hoće, neka im”, rekao je Baldasar.

HDZ-ovci i SDP-ovci na brojanju glasova

Odluka o ponovnom brojanju glasova donijeta je prije sat vremena na sjednici proširenog gradskog izbornog povjerenstva. Prošireno je HDZ-ovcima i SDP-ovcima. HDZ je vodio Domagoj Maroević, a SDP-ovce Boris Ćurković.

Kako doznajemo od suca Mije Galiota, člana Izbornog povjerenstva, brojat će se uzorak glasova s 15 biračkih mjesta te svi nevažeći listići. Posao bi trebao biti gotov za sat, najkasnije dva sata vremena.

Nikad napetiji izbori u Splitu

U Splitu su ovi izbori za gradonačelnika bili neviđeno napeti. Vodila se mrtva trka praktično do posljednjeg glasa.

Nakon prvih neslužbenih rezultata u stožeru SDP-a na Bačvicama zavladala je euforija, no raspoloženje je naglo splasnulo sat vremena kasnije kada se razlika istopila. Pred brojanje zadnjih preostalih biračkih mjesta u Slatinama, na Visokoj i Splitu 3 razlika je bila niti tisuću glasova.
Na kraju je prebrojano da je Ivo Baldasar imao 33.365 glasova ili 49,08 posto, dok je HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević imao 32.750 glasova ili 48,18 posto. Presudilo je svega 615 glasova dok je broj nevažećih listića bio 1.837. Prije četiri godine Kerum je suvereno pobijedio Ranka Ostojića s razlikom od čak 10 tisuća glasova.

 Izvor: Index.hr