fbpx

Moderni mafijaši novac peru ulaganjem u – obnovljive izvore energije

Talijanska mafija pronašla je novo utočište za pranje novca. Novac ulažu u podizanje farmi vjetrenjača, a istovremeno dobivaju subvencije iz EU-a.

Europolovo izvješće otkrilo je da su farme vjetrenjača i općenito obnovljivi izvor energije najpopularniji izbor za pranje novca. Do otkrića su došli analizirajući financijske aktivnosti četiriju talijanskih mafijaških skupina, javlja RT.

“Talijanska mafija sve više ulaže u obnovljivu energiju, posebice farme vjetrenjača, kako bi profitirali od velikodušnih europskih subvencija što im omogućuje uštrcavanje ilegalnog novca u legitimne gospodarske aktivnosti.

Jedan od rijetkih sektora koji nije posrnuo: U samo godinu dana pet tisuća novih radnih mjesta

Industrija obnovljivih izvora energije jedan je od obećavajućih sektora u zemlji koja se inače bori s recesijom. Inženjeri su 2012. izgradili više vjetrenjača i solarnih elektrana nego u bilo kojoj ranijoj godini te proizveli pet tisuća radnih mjesta u zemlji koja se teško bori protiv nezaposlenosti.

“I psi i mačke mogli bi zaraditi u takvim uvjetima”

“Takav polet objašnjen je najvećim poticajima za obnovljivu energiju na svijetu”, komentirao je ekonomist milanskoga Sveučilišta Bocconi Andrea Gilardoni za Globalpost.com. “Toliko su visoki da su se u posao uključili svakakvi ljudi. I psi i mačke mogli bi zaraditi u takvim uvjetima”, rekao je.

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode.

Nedavno je Italija napravila najveću zapljenu mafijaške imovine u povijesti, uključujući oduzimanje desetaka kompanija koje se bave alternativnom energijom i vrijede preko 1,25 milijardu eura, javio je Reuters.

57-godišnji vlasnik Vito Nicastri, svojedobno nazivan “kraljem vjetra” zbog velikog broja farmi vjetrenjača koje je posjedovao, u njih je uložio novac dobiven iznudom, prodajom droge i drugim ilegalnim aktivnostima koje je, vjeruje se, radio za samog šefa Cosa Nostre Mattea Messinu Denara.

Izvor: Index.hr